Десните: Скандалът със стенограмата може да се превърне в сериозен дипломатически проблем



Скандалът с разпространената от президента Георги Първанов стенограма от разговора му с вицепремиера Симеон Дянков заплашва да се превърне в сериозен дипломатически проблем. Това обяви днес пред журналисти Асен Агов от "Синята коалиция".

Фотограф: Анелия Николова

Той съобщи, че при негови срещи, както и при разговори на десни политици с дипломати, те изразявали сериозно притеснение и питали дали техни разговори също са били записвани на "Дондуков" 2 и каква е съдбата на записите, ако има такива.
Агов каза, че не може да назове конкретните дипломати - ставало дума за лични разговори между тях и десни политици, а и дипломатите не били упълномощили никого да говори от тяхно име. Българските власти трябва да изяснят час по-скоро този въпрос, за да не се стигне до дипломатически скандал, допълни депутатът. По думите му е възможно дори тези дипломати да се обърнат към своите правителства.
Депутатът отново настоя президентството да огласи и други стенограми, като например от срещите на Първанов с Путин, Милер и т.н.
Ден по-рано от ГЕРБ обявиха намерението си да започнат процедура по отстраняване на държавния глава заради нарушение на конституцията. В декларация партийното ръководство постави няколко въпроса към Първанов, един от които засяга именно чуждите дипломати: "Записват ли се официалните разговори на президента с дипломати, посланици, представители на други държави? Ако се прави запис, били ли са те уведомявани предварително и искано ли е съгласието им? Каква е съдбата на тези записи и стенограми в момента, как те се съхраняват и ползват?"

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар