ЕК иска осъдени за източването на еврофондовете



Брюксел доволен, че трима от кабинета "Станишев" са с обвинения


Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще разкритикува за пореден път работата на съдебната система в България заради слабите наказания, свързани с източването на еврофондове.
Това е записано в междинния доклад за напредъка на страната ни в областите на правосъдието и вътрешния ред, съобщава вестник "Сега".
Документът, който се очаква да бъде публикуван в края на този месец, остава критичен и към борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.
Авторите на доклада отбелязват като положителна съвместната работа на пет екипа от прокурори и полицаи, разследващи измамите с еврофондовете.
Въпреки това се прави констатация, че от 110 проверявани случая през 2009 г. в съда са внесени едва три обвинения.
ЕК предупреждава, че българските власти не са достатъчно активни в разкриването на измамите и корупцията при усвояването на европарите.
Все пак комисията отбелязва като напредък повдигнатите обвинения срещу трима министри от предишния кабинет - Валери Цветанов, Емилия Масларова и Николай Цонев, както и срещу двама депутати от 40-ото Народно събрание.
Сериозно място в доклада е отделено на членовете на Висшия съдебен съвет и лобисткия скандал с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.
Отбелязва се, че първоначално 18 магистрати са подали оставка, след което обаче повечето от тях си ги оттеглили и продължават да заемат постовете. Само двама са напуснали ВСС под засилен обществен натиск.
Прокуратурата е критикувана, че не е започнала навреме разследване по случая, което е попречило обвиненията да бъдат доказани.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар