Цачева нареди извънреден брой на Държавен вестник за анулиране на поправката в закона за наркотиците



Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разпореди издаването на извънреден брой на Държавен вестник, в който ще бъде анулирана поправката в закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, за която не е издаден президентски указ. Това съобщи пресцентърът на парламента.

Главният секретар на президента - Красимир Стоянов, изпрати вчера писмо до Цачева, в което я попита как така е дописан законът, след като е издаден президентският указ за обнародването на измененията.
С приетата от парламента поправка в закона, за която Първанов е издал указ, се забранява "всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/или изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество". В новия текст, обнародван в Държавен вестник, без да е издаден президентски указ, забраната е само за назоваване на описаните в закона наркотични вещества. "Важно е да се разбере дали промяната е от технически характер, или отразява определени бизнес интереси", пише Стоянов.
От разпространеното днес прессъобщение на парламентарния пресцентър става известно, че е допусната техническа грешка, от служителите, допуснали обнародването на поправката, са изискани писмени обяснения и виновните длъжностни лица ще бъдат наказани.
Предоставеният за обнародване закон е изготвен въз основа на стенографския протокол от пленарното заседание и е удостоверен с подписа на председателя на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на парламента. Текстът на параграф 90 е гласуван от народните представители по доклада на водещата комисия, което е видно от стенографския протокол. По отношение на него няма постъпили искания за поправка по реда на правилника на парламента, се посочва в съобщението.
Няма подписано разпореждане на председателя на Народното събрание за публикуване на поправка на този текст в Държавен вестник.
Според Цачева твърденията за обнародван "нелегален закон в Държавен вестник" са несъстоятелни.
Тя ще информира своевременно президента Георги Първанов за предприетите мерки за недопускане на подобни случаи.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар