Станишев: Следващият виновник за неуспехите ще е българският гражданин



Червените силно разкритикуваха правителството на конгреса си


Снимка: Булфото

"Ако не се смени бързо и радикално политиката на правителството, ще се отиде към много тежък бюджетен дефицит и сключване на споразумение с Международния валутен фонд и това е въпрос на броени месеци".
Това заяви лидерът на БСП по време на Първия редовен конгрес на ПП "Нова зора". Станишев изтъкна, че за 8 месеца от старта на управлението на ГЕРБ са изкристализирали редица тревожни тенденции.
Той подчерта, че много от предупрежденията и от страна на БСП, и от страна на "Нова зора" са се оказали факт.
"Носителите на политиката на това правителство са в икономическата и социалната сфера - вицепремиера Симеон Дянков, а в политическата сфера - вицепремиера Цветан Цветанов. За 8 месеца кризата придоби много по-дълбоки измерения - рязко нарастване на безработицата, обедняване на българите", каза още лидерът на БСП.
Той коментира и че за първите 2 месеца недостигът на средства в държавния бюджет е в размер на над 1 милиард лева. Според него политиката на правителството върви към прехвърляне на тежестта на кризата върху обикновения българин.
"Все по-отчетливо вървим към едноличен режим на управление. То съществува чрез конфронтацията, създаването на врагове", каза още Станишев.
Той прозира стремеж да бъде унищожена БСП като единствена реална опозиционна сила в парламента. "Няма да се учудя следващият виновник за неуспехите да се окажат българските граждани, които не проявяват нужното търпение", коментира той.
Председателят на БСП изтъкна, че "Нова зора" е коалиционен партньор, който е показал своята предсказуемост и последователност през всичките години на своето съществуване.
Станишев засегна и темата за единението на левите политически формации. "Трябва да се намери платформата за обединение на социално-ориентирани и патриотично настроените политически партии, готови сме да водим съдържателен диалог по всички въпроси не само с Коалиция за България, но и всеки, който е готов да води този диалог", изтъкна той.
В началото на конгреса председателят на "Нова зора" Минчо Минчев изтъкна, че без БСП България няма да е същата. "Нова зора" иска път за нацията. Настъпва нов исторически период на страдания, жертви и кръв.
Истеричната аргументация на български политици - преходници по обявените национални цели се нуждае от преоценка", коментира още Минчев.
Според него разпространените антикризисни мерки са плод на болните амбиции на финансовия министър Симеон Дянков и чрез тях проличава това как зад широкия гръб на Бойко Борисов изскача сянката на Иван Костов.
"Българската държава не е фирма, както се канеше да я управлява цар Симеон Втори. Ние не се отказваме от нашето минало и не се срамуваме от него, но "Нова зора" призовава небесата да отдадат на анатема всеки фалшификатор на историята", коментира още лидерът на лявата партия в своя политическия доклад пред членовете на конгреса.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар