Позицията на България пред ЕК: Замените на гори са престъпление, а не държавна помощ



Замените на гори, извършвани от кабинета "Станишев", са били престъпление, а не държавна помощ. Това е официалната позиция на България, която ще бъде изпратена в Брюксел днес. В началото на февруари от главна дирекция "Конкуренция" в ЕК поискаха становище от държавата дали замените при цени, в пъти по-ниски от пазарните, са нерегламентирана помощ или доказателства, че не са. Проверката на ЕК започна след сигнал на няколко екологични сдружения.
Позицията на България е, че замените са престъпление във връзка с националното законодателство, за което има повдигнати обвинения на длъжностни лица, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Един от основните аргументи в защита на тази теза е, че в повечето случаи възползвалите се от сделките лица и фирми не са правили промени в предназначението на имотите, а по този начин не са нарушени принципите на конкурентност.
От над 300 заменени имота през 2007 г. е направена промяна в предназначението само на 8 имота, а през 2008 г. - едва на 4 имота, посочи още Найденов.
След получаването на българската позиция от главна дирекция "Конкуренция" може да прекратят преписката или да повдигнат обвинения срещу страната, обясни още министърът. В случай че ЕК се произнесе в ущърб на България, имаме опция да обжалваме решението в съда в Страсбург, уточниха още от земеделското министерство.
Идеята за обявяване на замените за престъпление беше лансирана още при получаването на писмото от ЕК по казуса. Тогава премиерът Бойко Борисов обясни, че в един от сигналите са посочени 47 разпоредителни сделки и ако само по 15 от тях се докаже, че замяната е направена на изключително ниски цени с цел неразрешена държавна помощ, България ще бъде санкционирана с над 55 млн. евро.
Според него, ако се направи подобна сметка за всички извършени сделки, сумата може да стигне и до 1.5 млрд. лв.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар