Окончателно - доживотен затвор за отвличане



Новият наказателен кодекс няма да се прилага за старите престъпления

След бурните спорове, които съпроводиха дебатите по Наказателния кодекс на първо и второ четене, днес строгите санкции минаха спокойно, без почти никакви изказвания. 
Така, почти незабелязано, депутатите приеха за особено жестоките случаи на отвличане да се влиза в затвора доживот. 
Миналата седмица Христо Бисеров от ДПС поиска отлагането на тези текстове, защото трябва да се прецизират. На първо четене Бисеров зададе въпроса дали с новия наказателен кодекс престъпниците няма да бъдат мотивирани да убиват, вместо да отвличат, като по този начин ще елиминират възможни свидетелски показания.
Целият този спор в сряда не се състоя. Решението беше взето без дебат – когато отвличането е извършено повторно или представлява опасен рецидив, когато от деянието са настъпили значителни вредни последици, когато към отвлеченото лице е проявена особена жестокост, са предвидени от 10 до 20 години или доживотен затвор.
В кулоарите на Народното събрание заместник-вътрешният министър Веселин Вучков прочете статистика, според която през последните две години са извършени 12 отвличания и е направен един опит. Всичко това – безнаказано. „Новите мерки ще действат възпиращо”, предрече Вучков.
Те обаче няма да окажат влияние по делото срещу „Наглите”. Вучков обясни, че ще се работи с по-благоприятния закон, който е действал по време на деянието. Сега там пише, че който отвлече другиго подлежи на наказание от 2 до 8 години затвор.
В същото време новия Наказателен кодекс стимулира престъпниците да съдействат на разследването. 
Пред журналистите Веселин Вучков прочете текст, който предвижда присъда под предвидения минимум, когато престъпникът „доброволно се предаде на органите на реда, разкрие всичко, което му е известно за извършените престъпления и по този начин съществено улесни разкриването и доказването на престъплението”.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар