"24 часа": Станишев пак на разпит



Заплащането на почасов труд в ЕС през 2009 г. е било най-ниско в България - 2,90 евро, а най-високо в Дания - 37,40 евро, съобщава "Класа"
 Ако трябва, ще разпитаме и бившия министър-председател Сергей Станишев по делото за 148-те договора, сключени от предишния кабинет, без да има финансиране, казва за "24 часа" софийският градски прокурор Николай Кокинов.
Всеки гражданин има задължението да свидетелства, когато бъде призован - в това няма нищо срамно и лошо, допълнил Кокинов.
Разследват се договори за 2,158 млрд. лв. на 13 министерства. Сключвани са през 2007, 2008 и 2009 г.
По думите му се работи по историята с хонорара на Ахмед Доган и медиите съвсем скоро ще бъдат уведомени. "Доколкото разбрах, парламентарната комисия разследва този случай. Подозирам, че резултатите ще бъдат изпратени на главния прокурор", допълва Кокинов.
Казва, че ще пледира за осъдителна присъда по делото "Маргини" за всички.
По думите му има ръст на делата за корупционни престъпления. Вероятно се дължи на повече сигнали, което е знак за повишено доверие към правоохранителните органи. На пръв прочит най-много обвинени за подкуп са държавни служители и лекари, а рушветите варират от 200-300 лв. до петцифрени суми, отбелязва Кокинов.
"Извън съдебната власт прокуратурата ще е опасна институция". Това е заглавието над интервю в "Новинар" с главния прокурор Борис Велчев. Той предлага главният прокурор да упражнява надзор за законност на апелативните обвинители, а те на свой ред да контролират апелативните райони, от които са.
Докато тества мерките, кабинетът да направи и кризисен бюджет, съветва Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие.
Пак пред "Класа" той отбелязва, че ако не преструктурираме икономиката, рискуваме дългосрочно да останем с много нисък растеж.
Източник vesti.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар