Кокинов: Ал. Петров е имал достъп до тайни, недостъпни за нас



Има достатъчно доказателства, че Петров е минал от другата страна на барикадата,казва градският прокурор на София в интервю за в. "Труд"

Градският прокурор на София Николай Кокинов

Алексей Петров беше близо две години в ръководството на най-важната агенция за национална сигурност. Той е имал достъп до тайни, които са били недостъпни и за нас, прокурорите, заявява градският прокурор на София Николай Кокинов в интервю за в. "Труд".
Трима прокурори в Националната следствена служба работят по това дело, казва Кокинов. С нещо много сериозно сме се захванали ние с тях.
На въпрос дали има достатъчно доказателства, че по-рано като офицер под прикритие и по-късно като явен служител в ДАНС Петров е минал от другата страна на барикадата, Кокинов отговаря: "Да, за етапа, който сме минали. Но той е още много първоначален".
Кокинов допълва, че очаква делото да приключи към края на годината. "Дотогава трябва да изясним Петров бил ли е внедрен офицер или агент под прикритие, не е ли бил. Знаели ли са за тази му дейност офицерите, които би трябвало да са му държали каишката, или той е действал самосиндикално. Ако са знаели, тогава и те са в кръга на "Октопода", казва градският прокурор на София.
По думите му обвиненията срещу Петров и другите от "Октопод" са на работна фаза. Те са за създаване и ръководене на организирана престъпна група и за изнудване.
Досега са разпитани около 25 души, но все още се обработват материалите, иззети от офисите на басейна "Спартак".
"Там се натъкнахме от пръв поглед на документ, който съдържакласифицирана информация. Предстои да се прави експертиза на хартиения му носител - за да видим ксерокопие ли е, от интернет ли е свален на принтер или е изтеглен от някой информационен масив, до който някой е получил достъп".
Кокинов отказва да коментира дали става дума за онзи доклад на ДАНС, който се появи в интернет, след като Петров го занесе на премиера. И добавя: "Чух изявление на вътрешния министър - той говореше в множествено число за "документи". Аз не съм ги виждал. Но след като министърът казва, сигурно е така - би следвало да го е уведомил някой. Със сигурност до този момент има един документ с гриф "секретно", който се разглежда и по делото за бившия премиер".

Източник vesti.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар