В канадския парламент ядоха тюленско напук на ЕС



Едно от блюдата с тюленско месо, сервирани в парламента в Отава.

Канадски депутати хапнаха ястия от тюленско месо напук на защитниците на правата на животните и на Европейския съюз, който забрани вноса на месни продукти от това животно.
Близо 20 гости, обиколени отвсякъде от журналисти, се събраха в тясна стаичка до парламентарния ресторант, за да изслушат речи в защита на годишния лов край канадските източни брегове, който според ЕС е "нехуманен".
"Тази подкрепа започва от чиниите на канадците", заяви федералният министър по риболова Гейл Ший, преди да опита порция от три малки филета двойно пушено и увито в бекон месо от морски лъв.
Лидерът на опозиционните либерали Майкъл Игнатиеф бе сред участниците в протестното хапване

"Европейците просто не знаят за какво говорят. Откакто съществува, човечеството е живяло с животните и е убивало животни", коментира и Майкъл Игнатиеф, лидер на основната опозиционна сила - Либералната партия. (Той е правнук на свързания с българското Освобождение руски граф Николай Игнатиев - бел. ред.)
За фоторепортерите той демонстративно хапна от блюдата с тюленско и го обяви за "наистина вкусно".
Организатор на събитието, послание към Европейския парламент, е сенаторът либерал Селин Ервийо-Пайет. Според нея ловът осигурява прехрана и средства на общностите в канадския север, а сега те са принудени да търсят друг източник.
ЕС наложи забраната миналата година след продължила десетилетия битка на защитници на правата на животните, която според министър Ший е "погрешно насочена и с погрешни мотиви".
"Ройтерс" припомня, че гледката на лов на тюлени не е най-приятното нещо под слънцето. Животните се убиват с изстрел или с удар по главата с тояга с шипове, наречена хакапик. Кървавите дири по снежнобелия лед допълнително шокират защитниците на животните.
Всички водещи партии в Канада защитават лова, който обикновено се организира през март и април.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар