Скандал със закон в "Държавен вестник"



Скандал със закон в "Държавен вестник"
Поправка в Закона за контрол на наркотичните вещества е излезла в "Държавен вестник", без депутатите да са я гласували и без президентът Първанов да е издал задължителния по Конституция указ


Поправка в Закона за контрол на наркотичните вещества е излезла в "Държавен вестник", без депутатите да са я гласували и без президентът Георги Първанов да е издал задължителния по Конституция указ.
Главният секретар на президента Красимир Стоянов вчера е изпратил писмо до председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева по повод на обнародването на Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, приет от Народното събрание на 5 март 2010 г.
Публикуването е след указ №53 на президента в брой 22 на "Държавен вестник".
В конституцията е определен начинът, по който се приемат и обнародват законите, отбелязва в писмото си главният секретар., пише в писмото.
Но се посочва, че в следващ брой на "Държавен вестник" - бр. 23 от 23 март 2010 г., в края на официалния раздел (стр. 81) е публикувана поправка, според която в параграф 90, т. 6 в новосъздадената точка 30 "Непряка реклама" думите "име и/или изображение, представляващо или наподобяващо" да се четат "наименование на посочено в закона".
"Много Ви моля да обясните какви са били мотивите за тази поправка без указ, защото става дума за неприятен прецедент. Важно е да се разбере дали промяната е от технически характер или отразява определени бизнес интереси", пише в писмото си главният секретар на държавния глава.
Експерти, цитирани в днешни вестници, смятат, че когато се променя съдържанието на един закон, това не е техническа поправка. Промяната отново трябва да мине през парламента и да се прати на президента, което не е направено.
Цачева вчера казала, че ще изпрати официален отговор до канцеларията на президента и няма да коментира пред медиите преди това.

Източник vesti.bg




По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар