Компромис по компромис - консенсус за антикризисния пакет



Пакетът с антикризисни мерки е почти готов, след като в събота Националният съвет за тристранно сътрудничество се договори за повечето инструменти и партньорите постигнаха консенсус благодарение на взаимни компромиси.

Две от най-съществените решения обаче трябва да бъдат взети днес - за увеличението на ДДС и за замразяване на цените на тока, газа и парното. Повишаването на ДДС беше посочено от премиера като сигурно в петък вечер в "Панорама".
Борисов потвърди от Брюксел, че пакетът с мерки включва увеличението на данъка, емитирането на дълг и приватизацията на дялове в държавни компании. За ръста на ДДС той каза "експертите ще решат с колко процента".
Ако тристранката спази намеренията си и антикризисният план бъде финално одобрен днес, той ще бъде предложен за гласуване в правителството вероятно още в сряда. Повечето предложения, около които се обединиха социалните партньори в последните дни, както и изчисленията за ефекта им бяха направени от Националната агенция за приходите (НАП). Определението им, че са антикризисни, означава и че ще важат до подобряване на фискалната ситуация.
Някои от новите мерки вече предизвикаха недоволство. Този път от застрахователите. В пакета, който трябва да осигури още 230 млн. лв. в бюджета до края на годината, е предвидено по-голямо облагане на застрахователните дружества - те ще плащат 10% данък върху приходите, а не върху печалбата, както е сега. От тази мярка в бюджета се очакват допълнителни 100 млн. лв.
Представители на застрахователни компании отказахаофициално становище вчера. Някои реагираха лаконично, но крайно: "Глупости" и контрираха с предложение към екипа, който обсъжда мерките, по същата логика да обложи и оборотите на банките. Шеф на голяма компания, пожелал анонимност, обясни пред "Дневник", че миналата година всички дружества, с едно или две изключения, са завършили на загуба и вече трудно покриват изискванията за минимални резерви - фондът, от който се изплащат обезщетенията на клиентите.
Днес се очаква официалната позиция на асоциацията на застрахователите. "Защо е глупост, не знам. Идеята е да се върне старата форма на облагане върху оборота, защото при 2.3 млрд. лв. оборот на застрахователния бизнес за миналата година те са платили едва 5 млн. лв. данъци", каза Камен Колев от Българската стопанска камара (БСК) и участник в тристранката.
Друга мярка, предложена от НАП, предвижда да се увеличат авансовите плащания на данък печалба, като според разчетите тази промяна трябва да донесе 50 млн. лв. в бюджета до края на 2010 г. Според Лукан Луканов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) така ще бъдат затруднени много фирми.
"Това е вадене на свеж кеш и ресурс от компаниите. За всяка фирма ефектът ще е различен, като се има предвид, че авансовите вноски се изчисляват на базата на печалбата от предходната година, което означава, че вероятно голяма част от компаниите са на загуба или с малка печалба. Ефектът от тази мярка е неясен", обясни Луканов. "Увеличаването на авансовите плащания би било добре само когато оборотите и печалбите вървят нагоре. Но сега, когато не сме излезли още от кризата, няма да е лесно за фирмите", каза и Камен Колев.
НАП предлага с 10% данък да се облагат и индивидуалните печалби от тото и хазартни игри, което би трябвало да влее 80 млн. лв. в бюджета. Мярката не беше коментирана от представители на хазартния бизнес през уикенда. Лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви след тристранката, че около 1 млрд. лв. са изплатените печалби през 2009 г.
По-висок данък се предвижда и за хората със свободни професии и работещите на граждански договори. Предложението на НАП, което според Камен Колев още не е одобрено, е да се намалят двойно нормативно признатите им разходи. "Ефектът от тази мярка би бил догодина, а на нас ни трябват 1.5 млрд. лв. до края на тази", обясни Колев.
И според Лукан Луканов подобно решение ще затрудни хората със свободни професии, но "винаги когато се пипат данъци, акцизи и се натоварват бизнесът и хората, има такава опасност". "В същото време трябва да е ясно, че източник на пари няма. Всяка мярка засяга определена група хора, но всичко е въпрос на компромис", смята Луканов.
Едно от спорните предложения на синдикатите е да се обвърже обезщетението за безработица с получаваната преди това заплата. "Ние не можем по всички проблеми да се споразумеем, правителството да си поеме политическата отговорност и да взима решенията", коментира Камен Колев.

Последни предложения, за които тристранката постигна компромис

- да се облагат приходите на застрахователите
- да се увеличат авансовите плащания на данък печалба
- с 10% да се облагат печалбите от хазартни игри
- да отпаднат квотите за ваучери за храна на работниците
- да се увеличи от 45 на 90 дни срокът, за който работодателят може да възложи временно извършването на различна работа в същото или друго предприятие
- да се ограничи достъпът до пазара на труда на работници от трети страни

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар