Правата на човечеца в България



Докладът на БХК показва сериозни нарушения на човешките права


Снимка: Булфото

Сериозни нарушения на човешките права през 2009 г. отбелязва Българският хелзинкски комитет (БХК) в годишния си доклад за състоянието на правата на човека.
“Общата констатация в годишния доклад за състоянието на правата на човека е за разнопосочно развитие - положителни промени в някои области, както и сериозни нарушения в други”, заяви председателят на организацията Красимир Кънев при представянето на доклада за 2009 г. 
Според доклада на независимата организация най-засегнати от нарушенията са били уязвими социални групи, сред които са хората с психични разстройства и децата в институциите, някои етнически и религиозни малцинства, жените, лишените от свобода, както и живеещите в бедност.

Сред основните проблеми, посочени от организацията, са:

- Продължаващата липса на реформа и преструктуриране на детските домове.

Българската прокуратура, сезирана от БХК да направи проверки във всички домове за деца с увреждания, не успя да открие никакви доказателства за извършени престъпления срещу деца, независимо от многобройните данни за смърт, физическо и сексуално насилие.

През септември БХК е завел иск за дискриминация срещу прокуратурата по този повод.

- Mалтретирането от полицейски служители по време на задържане или в полицейските управления продължава, като за миналата година е най-високият от 2005 г. насам. Тези практики и през 2009 г. остават безнаказани.

- Липсата на промени в Член 74 от Закона за Министерството на вътрешните работи, който позволява употреба на огнестрелно оръжие с потенциален смъртоносен изход при задържане на лице, извършващо или извършило дори дребно престъпление.

- Влошаването на законовите гаранции за защита срещу незаконно използване на специални разузнавателни средства.

- Потъпкването на правата на хората в институциите за възрастни с психични разстройства и умствена изостаналост: нехуманно отношение, злоупотреба с медикаменти, централизиран ред на настаняване.

- Лошите условия и употребата на физическа сила в затворите. Също пренаселеността и нечовешките и унизителни условия в следствените арести;

- Произволното ограничаване на правото на мирно събрание и рестриктивните промени в законодателството, което го регулира. Ограничаване на правото на сдружаване на няколко непопулярни групи е в драстично противоречие с международните стандарти.

- Безпрецедентните нападения срещу мюсюлманските молитвени домове, както и отказът на правителството да се споразумее с алтернативния синод на БПЦ.

- Фактът, че някои етнически малцинства и независимите кандидати бяха дискриминирани в изборния процес миналата година, както и че обществени медии бяха използвани за проправителствена пропаганда около изборите;

- Неподлагането на обсъждане на проектa за Закон за равнопоставеност на жените и мъжете.

- Лошото сътрудничество на България с международните органи за защита на правата на човека.

От организацията посочиха и добри примери за съдебни решения, особено в областта на словото на омраза, за защита на правата на жените, на децата, добри решения, засягащи достъпността на обществени сгради от инвалиди.

Като негативно от организацията определиха решение за намаляване на състава на Комисията за защита от дискриминация от деветима на петима членове, както и “силно антималцинственото послание” с подкрепата от правителството на искането на партия “Атака” за референдум по въпроса за новините на турски език по БНТ.

Целият доклад е качен на специалната страница в сайта на БХК.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар