Еврокомисията: Не сме преразглеждали конвергентната програма на България



Европейската комисия не е преразглеждала оценката си за конвергентната програма, подготвена от българското правителство, каза в Брюксел Амадеу Алтафаж, говорител на еврокомисаря по икономически и валутни въпроси Оли Рен.

В петък пресслужбата на Министерството на финансите съобщи, че Еврокомисията е определила като адекватна българската конвергентна програма по време на неформалната среща на финансовите министри на страните в Европейския съюз (ЕКОФИН), която се проведе през уикенда в Мадрид. Програмата беше коригирана от София в началото на април, за да отрази корекцията на бюджетния дефицит от 1.9% от БВП до 3.7% от БВП.
Според Алтафаж обаче, Еврокомисията не е променяла становището си за българската програма, въпреки промените в нея. Институцията излезе с оценка за конвергентната програма на страната на 17 март, когато тя беше определена като адекватна, а България беше похвалена за това, че заедно с Естония е единствената страна, поддържаща бюджетен дефицит под 3% от БВП, каквото е изискването на Пакта за стабилност и растеж.
Говорителят на Рен посочи, че Еврокомисията е запозната с корекцията на българския бюджетен дефицит, но ще я анализира според данните за бюджетната статистика на страните членки, които Евростат трябва да представи в четвъртък. "Данните на Евростат ще са основа за оценките ни", добави той.
"Срещата на ЕКОФИН беше неформална и там не могат да се взимат решения за промяна в оценката за конвергентните програми," каза Алтафаж. "Не мога да коментирам дали е имало неофициални разговори между комисаря Рен и българския финансов министър в Мадрид", добави той.
Говорителят напомни, че окончателната оценка на конвергентните програми на членките зависи не от Еврокомисията, а от Съвета на финансовите и икономически министри на ЕС, който се събира официално на 18 май в Брюксел. Дотогава ЕК ще е представила и пролетната си икономическа прогноза, в която ще оцени тенденциите в бюджетните дефицити на страните членки. Според тази прогноза и оценката на ЕКОФИН комисията ще прецени дали да започне процедура за свръхдефицит срещу България.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар