Външно усложни и оскъпи визите за руски туристи



Докато повечето държави в региона облекчават условията за руските туристи, за да минимизират загубите за сектора от кризата, България оскъпява и усложнява издаването на визи.

В петък българското посолство в Москва е съобщило на руските туроператори, че се спира използването на въведената преди две години електронна система за подаване на документи. Така всички компании трябва да носят на хартиен носител документите на своите групи.
От своя страна индийската компания VFS Services, която управлява изнесения визов център, където се подават и обработват документите, е увеличила цената на услугата си от 12 на 19 евро. Така цената на визата става общо 54 евро (при 47 досега). От МвнР съобщиха, че новата процедура е заради изисквания за приемане в шенгенската зона.
От асоциацията на руските туроператори съобщиха, че са "в шок" от правилата и че другите държави в ЕС не ги задължават да подават документи на хартия.
Българските туристически сдружения нарекоха акта административен произвол.Те предложиха да поемат разходите за командироването на допълнителни служители на МВнР в Москва през лятото, за да могат визите да се подават и обработват директно в консулството и да се премахне посредникът.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар