Натрупаните отпуски може да започнат да изгарят още през тази година



Стотици дни неползван платен отпуск от предишни години ще изгорят още през 2010 г. Тази идея е записана в проект на социалното министерство за поправки в Кодекса на труда, пише в. "Сега" в днешния си брой. Идеята е при прекратяване на трудовото правоотношение до 31 декември 2010 г. служителят да има право на обезщетение за неползвания отпуск само за текущата календарна година и на не повече от 10 дни от натрупания, но неползван отпуск от предходната година. Целта на поправката е да спести милиони левове на държавата, която при съкращения трябва да плати огромни обезщетения на чиновниците за невзети дни.

Синдикатите заявиха, че са категорично против подготвяните промени и заплашиха, че ще стачкуват, ако чрез тях се ощетят правата на работниците.
Фотограф: Асен Тонев
Още през ноември 2009 г. министърът на финансите Симеон Дянков каза, че само служителите в министерствата са натрупали невзети отпуски за 300-400 млн. лв. В последните дни министърът на труда Тотю Младенов многократно коментира, че трябва да се определят срокове, през които да се изчистят дните на неползван платен отпуск, за да се преустанови натрупването им. "Ние не режем отпуските, но порочната практика трябва да престане", каза Младеновминалата седмица и добави, че ако един работник има 200-300 неползвани дни, това означава, че има риск за неговото здраве. Тогава министърът на труда обясни, че идеята е до 10 дни от отпуската, която се полага за една календарна година, да може да се прехвърля в следващата. Останалата част трябва да се ползва по време на годината, за която се полага, или ще се анулира.
По-късно управителят на НОИ Христина Митрева каза, че може да се даде гратисен период за изчистване на натрупаните през годините до края на 2011 г., за да могат хората да ползват невзетите си дни.
Натрупаните стари дни отпуск ще могат да се ползват само до Нова година, предвижда още проектът. След това се губят, без в промените да е предвиден някакъв механизъм за компенсация или изплащане, пише "Сега". Така от 2011 г. нататък човек ще може да прехвърля само 10 дни от предходната година, и то поради важни производствени причини.
И сега в Кодекса на труда е регламентиран режим на отлагане на отпуските. Според него за следващата година от работодателя може да се прехвърля не повече от половината по производствени причини. А от работника и служителя - когато е ползвал друг вид отпуск. Когато отпускът е отложен, работодателят е длъжен да осигури използването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца. Въпреки това обаче има натрупвания от по 200-300 дни.
Промените в Кодекса на труда ще бъдат обсъдени от експертите на министерството на труда, работодателите и синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество в четвъртък.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар