Къде е отворено и затворено небето над Европа?



Причинената от вулканичната пепелвъздушна блокада над Европапродължава. Ето какво е състоянието на въздушния трафик в Европа към 14:00, българско време:

Австрия - летищата са отворени от 4:00 GMT ( 7:00 българско време)*, понеделник

Белгия - всички летища ще бъдат затворени до 18:00 GMT (21ч. българско време)

Босна - летищата са отворени.

България - летищата в София и Пловдив и Бургас са отворени 18:30 GMT ( 21:00ч. българско време). Летище Варна е затворено. Транзитните полети са разрешени на височина 8000 метра.

Великобритания - "Бритиш Еъруейс" отмени всички полети за понеделник. Властите обявиха, че ще започнат да отварят въздушното пространство над страната в 6 часа GMT (9:00 българско време) във вторник.

Не можете да излетите? Свържете се с други като вас

Чехия - въздушното пространство е затворено за полети поне до 10:00 GMT (13:00ч. българско време)

Дания - разрешени са полети на височина над 10 800 метра. Под тази височина полетите са забранени през целия ден

Естония - полетите са отменени до 12:00 GMT ( 15:00ч. българско време)

Финландия - полетете са разрешени над две летища за шест часа в понеделник заради пролуки във облака от пепел. Полетите са разрешени в посока югозапад от Турку и областния град Тампере между 9:00 - 15:00 GMT (12:00 - 18:00ч. българско време)

Франция - Бордо, Марсилия, Ница, Тулуза и няколко други летища ще останат отворени най-малко до 13:00 GMT (16:00ч. българско време). Летища, намиращи се на север от линията Ница-Бордо остават затворени най-рано до вторник сутринта. От "Ер Франс" съобщават, че пробни полети от Париж до Тулуза са протекли без проблеми, като пробните полети продължават.

Германия - На летище Франкфурт и на летище Мюнхен полетите са отменени до 2:00 GMT във вторник (5:00 българско време)

Унгария - От 10:00 GMT (16:00ч. българско време) отваря цялото си небе и подновява всички полети от международното летище "Ферихеги"

Ирландия- полетите са отменени най-рано до 12:00 GMT. "Раян Еър", най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, отменя всички полети към и от Северна Европа най-рано до сряда на обяд. "Еър Лингус" отменя всички полети за понеделник.

Италия - северното въздушно пространство бе разрешено за полети, считано от 5:00 GMT (8:00ч. българско време), след това отново бе затворено

Латвия - разрешени са транзитните полети на височина над 6000 метра, но към и от Рига няма да излетят самолети в понеделник.

Литва - полетите са разрешени

Черна гора -полетите са разрешени

Холандия - полетите са забранени най-рано до 12:00 GMT ( 15:00ч. българско време) понеделник

Хърватия - въздушното пространство е отворено

Норвегия - въздушният трафик е възобновен частично за летището в столицата Осло. Във всички останали райони на страната, трафикът не е възстановен.

Полша - летищата са затворени за целия понеделник. Транзитни полети в полското въздушно пространство са разрешени, но не и локални излитания и кацания.

Румъния - полетите са забранени най-рано до 9:00 GMT (12:00 българско време). От 9 ч. сутринта са отворени две летища в западната част на страната - в Тимишоара и Арад.

Русия - всички летища са отворени

Словакия - въздушното пространство над източната част от страната е отворено за полети над 7500 метра, но летището в Братислава остава затворено.

Испания - Всички летища са отворени

Швеция - разрешени са полети северно от линията Гъотеборг-Стокхолм, както и на голяма височина. Очаква се "Скандинавските авиолинии" да вземат решение по-късно за цялостното възобновяване на полетите. Основни летища като "Арланда" и "Брумме" оперират от сутринта.

Швейцария - от главната авиокомпания за страната "Суис еър" съобщават, че европейските полети от и към Швейцария са отменени до 18:00 GMT ( 21:00 българско време), понеделник. Транзитните полети над страната също са отменени.

Турция - всички летища са отворени. Екипажите на полетите от черноморските градове Самсун, Синоп и Зонгулдак са инструктирани да не летят по-високо от 6000 метра

Украйна - летището в Киев е отворено.

*След промяна към лятно часово време Великобритания преминава в GMT+1, централна Европа в GMT+2, а България в GMT+3.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар