Нов облак от пепел заплашва пак да затвори небето над Великобритания



Тази сутрин Великобритания се опита да възобнови част от въздушния си трафик, но скоро след това националният авиопревозвач "Бритиш еъруейз" беше принуден да се откаже от плановете си да поднови някои полети на къси разстояния след предупреждението, че нов облак вулканична пепел се движи към Обединеното кралство. Активизирането на исландския вулкан Еяфялайокул същевременно не попречи на отварянето на някои шотландски летища, които оперират от 7 ч. местно време (9 ч. българско). Първият самолет е излетял от Шотландия в 7.15 ч. само с четирима души на борда, пише в. "Гардиън". Заради силните ограничения за летене обаче полетите от шотландските летища днес вероятно ще бъдат малко, допълва изданието.

Според британските авиационни служби в ранния следобед, между 13 ч. и 18 ч., могат да бъдат отворени и други части от въздушното пространство, но не и в южната част на страната, където се намират основните лондонски летища. Там полетите могат да бъдат възобновени чак след 19 ч. (21 ч. българско). Авиационните служби планират да направят ново изявление по въпроса в 15 ч.
"Бритиш еъруейз" обяви, че обмисля да възобнови някои полети на дълги разстояния след 16 ч. (18 ч. българско), но само ако въздушното пространство остане отворено за постоянно.
Междувременно британският външен министър Дейвид Милибанд призова британците, които все още са блокирани на континента, да се насочат към френския град Кале, откъдето ще могат да пресекат Ламанша с предоставените за целта допълнителни фериботи.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар