Борисов: Ако трябва, ще сменям министри на два месеца



Кадровият потенциал в България е малък и всички, които са минали през различни нива, по един или друг начин, са се оцапали, каза премиерът

Бойко Борисов присъства на откриването на нов мол в столицата
Ще сменям на два месеца министри, зам.-министри, ако трябва, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти.
Той бе категоричен, че всеки, който попадне под ударите на прокуратурата, ще бъде отстраняван от поста му.
Това е правилната политика и хората това очакват, категоричен бе министър-председателят.
Било каквото било – няма да крадат повече, добави той.
Повод за изявлянието на Борисов бе очакваната втори ден от него оставка на изпълнителния директор на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева, на която в понеделник бяха повдигнати две обвинения за престъпления по служба.
"Със сигурност ще си подаде оставката, иначе парламентът ще я изгони", каза премиерът и обясни, че такова ще бъде поведението към всички в подобна ситуация.
Както и сутринта в интервюто си за Би Ти Ви, Бойко Борисов призна, че не е лесно да се намерят хора, тъй като "кадровият потенциал в България е малък и всички, които са минали през различни нива, по един или друг начин, са се оцапали".
Няма сфера, в която да не излиза далавера, каза той и описа схемите, по които е "работила" държавата: "заместник-министър, началник на политическия кабинет отива и взема парите... Съдия, следовател, министри, главен секретар на ведомство, и в един момент цялата схема лъсва как са проваляни делата и как са източвани парите".
По думите му не случайно правителство след правителство са си отивали и за корупционните скандали не се е говорило, или всеки е прикривал своите хора, защото не му е било изгодно да ги изкарва.
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов коментира, че кадровата политика на ГЕРБ е насочена да се търсят "чисти" хора.
За всеки пост са проучвани много хора, включително и такива с голям управленски опит, но проверката е доказала, че не може да се заложи на тях, каза той.
Търсим максимално чисти хора и се надяваме, че това ще бъде като избор в последващата кадрова политика на ГЕРБ, ще се придържаме към същия принцип, каза Цветанов.
Тези, които правят някакви злоупотреби, тези, за които имаме сигнали - не да ги прикриваме, както се правеше през последните 20 години във всяко едно управление, а просто да режем в момента, в който бъде установена злоупотребата, добави той.
С тази политика правителството ще катастрофира с 200 км/ч. в бетонна стена, коментира по-рано днес на пресконференция лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев.
Според него подходът, който са възприели - "арести до дупка, и по този начин замъгляване на темите за икономическото и социалното състояние, няма да им помогне".
Кабинетът провежда лъжлива и целенасочена кампания, за да отвлича вниманието от проблемите на хората, смята Станишев.
Той отбеляза, че за първите месеци на годината в сравнение с предходната преките чуждестранни инвестиции в България са намалели 20 пъти, което говорело за липса на доверие към страната ни.
В отговор на въпрос Станишев определи като "глупости" твърденията на Мария Мургина, бивш директор на НАП, че я е предал. Той посочи, че Мургина е имала пълната му подкрепа като ръководител на НАП и e била реализирана тежка реформа с изключително добри резултати.
В отговор на въпрос дали ден ходи с четка за зъби в себе си и дрехи за смяна в случай, че бъде арестуван, Станишев отговори с усмивка: "Още не съм на тази фаза, но има инициатива сред наши народни представители да имаме такава готовност, винаги да бъдем пакетирани".

Източник vesti.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар