Здравеопазването обезглавено



Само два месеца след като стана директор на Националната здравносигурителна каса (НЗОК), Жени Начева беше обвинена за престъпления по служба. Прокуратурата ще поиска да бъде отстранена от поста, а премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква Начева да си подаде оставката, както и че вече има кандидатура за шеф на НЗОК.

Така само за две седмици след отстраняването на министър Божидар Нанев двата най-важни ръководни поста в здравеопазването се оказаха едновременно овакантени.
Освен Начева като обвиняеми са привлечени също бившият здравен зам.-министър и шеф на управителния съвет на касата Емил Райнов (БСП) и Веладин Битолски - началник на кабинета на бившия премиер Сергей Станишев.
Обвиненията срещу Начева са, че като финансов директор в касата е завишила неправомерно миналата година с 800 хил. лв. парите за частната болница "Хаджи Димитър" в Сливен, а през март тази година се разпоредила частната "Токуда" в София и държавната Военномедицинска академия да получат съответно 320 хил. и 511 хил. лв. над лимита за лечение. С това тя е ощетила здравната каса, съобщи говорителят на Върховната касационна прокуратура Стелияна Кожухарова.
Райнов и Битолски са обвинени по сигнал на дистрибутора на лекарства "Търговска лига", че през 2005 и 2007 г. са поискали подкупи от общо 28 млн. лв., или 7% от оборота на компанията от обществени поръчки.
В първия случай двамата са предложили да назначат "удобни" за търговеца на едро членове на комисиите, които определят какви лекарства да купят здравното министерство и касата, твърди прокуратурата. Във втория случай Райнов и Битолски поискали парите, за да уредят акредитацията на кардиологичните клиники на "Търговска лига".
Битолски е обвинен в помагачество, тъй като според обвинителите заявил пред директора на дистрибутора, че той ще взима парите и ще ги предава на Райнов. Прокуратурата се самосезира за искания през 2005 г. подкуп от платена публикация през февруари 2009 г. на директора на "Търговска лига" Тони Веков във в. "Интернешънъл хералд трибюн".
Оттогава датира и разследването на ДАНС. 
На Начева, Райнов и Битолски е определена гаранция от по едва 2 хил. лв. Директорката на касата не беше открита за коментар, а Райнов определи обвиненията като глупости. От БСП заявиха, че ще коментират днес.
Вчера прокурорът Кожухарова не уточни кой е подал сигнал срещу тримата и защо чак сега има обвинения по аферата, съобщена от "Търговска лига". Кожухарова каза, че разследването е същото, по което беше обвинен и отстранен доскорошният здравен министър Божидар Нанев.
"В рамките на едно разследване излизат престъпленията на няколко лица. Не искам да детайлизирам повече", каза Кожухарова. Тя заяви, че по случаите се работи в "добра стиковка с ДАНС". Премиерът Борисов отново заяви, че ще бъде безкомпромисен "към всеки, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи".
"Твърде възможно е към хора, които поставяме на отговорни позиции, да има стремеж да бъдат оклеветени", коментира Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ.
Здравната каса има право да плаща на болниците при надвишени лимити, ако при проверка се установи, че работата е реално извършена.
"Токуда болница София" никога не е получавала "имотни облаги" от софийската здравната каса, а плащания за предварително извършена, отчетена и проверена от НЗОК дейност", се казва в изявление по случая на лечебното заведение. От болницата добавят, че парите - над 320 хил. лв., още не са изплатени. 
По подобен начин стои и въпросът с надплатените средства за Военномедицинската академия. "За дейността ни бяха извършени три проверки от Столичната здравноосигурителна каса, няма как тези средства да фигурират в протоколите й и да бъдат фактурирани, ако касата не е съгласна, че дейността е извършена и дължи на болницата плащане", обясни директорът ген. Стоян Тонев. 
Жени Начева беше избрана за шеф на НЗОК от парламента преди два месеца по предложение на ГЕРБ, като замени Румяна Тодорова. Дотогава директорът на институцията се назначаваше с конкурс, но през 2009 г. Законът за здравното осигуряване беше променен и вече се избира от депутатите.
Предложението за промените беше на председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ), който беше обещал кандидатът да не е политическа фигура, а "човек с доказан професионализъм". По време на гласуването Начева получи 110 гласа за, 12 против и 41 въздържал се.
По-късно за неин заместник беше назначена Албена Златарева - също кадър на ГЕРБ и бивш сътрудник на Лъчезар Иванов. Слуховете отдавна спрягат Златарева като фаворит за директор на НЗОК, а Начева не била харесвана от премиера Борисов, но преди два месеца ГЕРБ нямали по-експертна кандидатура.
В лекарските среди отстраняването й се обяснява с опитите на здравната каса да ореже парите за лекарства и най-скъпите клинични пътеки, сред които са кардиологичните. Дистрибуторът "Търговска лига" е собственик на болниците, в които се извършват най-много кардиологични операции, и произвежда едни от най-скъпите генерични лекарства, плащани от НЗОК.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар