Отказваме се от чакалнята на Еврозоната



Нищо не изпълняваме, нахално е да кандидастваме, каза Борисов

"Отказваме се от кандидатстване в Еврозоната за момента, защото не изпълняваме критериите и би било нахално да кандидатстваме", обяви на пресконференция в МС премиерът Бойко Борисов.
Проблемът е в открит допълнителен дефицит в бюджета за 2009 година и в скрити задължения от бюджета за 2008 година, поясни вицепремиерът Симеон Дянков.
Според последните изчисления на Брюксел бюджетният дефицит на България за 2009 г. възлиза на 3,7% от БВП и надвишава Маахстрихтския критерий за максимален дефицит от 3%, а за чакалнята на Еврозоната ERM II се изискват други данни, заяви финансовият министър.
Той обяви, че правителството ще ревизира бюджет 2008 и 2009 г.
Причината са анекси към около 150 договора, които са в прокуратурата.
"Става дума за около 2 млрд. и 150 млн. лева досега. Анексите са от 2008 и главно през пролетта за 2009 г. и те ще имат отрицателно влияние върху бюджет 2008 и 2009 г. Информирани са ЕК, Европейската централна банка, че доброволно тръгваме към ревизия на тези бюджети. Излишъкът за 2008 г., който правителството е декларирало, че ще е 1,8 %, ще падне", поясни министърът.
Има голяма вероятност към България да тръгне наказателна процедура за свръхдефицит през 2008 г., поясни финансист №1.
"На практика сме лъгали Брюксел, без да имаме вина, станали сме съпричастни към лъжите, без да знаем този капан, който са ни заложили", коментира премиерът Бойко Борисов.
Той обяви още, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) не изпълнява основните си функции и затова се налагат промени – персонални и организационни.
"Има смущаващи неща, като например 300 лева на час за юридически консултации, в БЕХ се генерира печалба вследствие служители те си раздават материални стимули и заплатите им стигат 5000 лева", каза той.
Борисов бе категоричен, че не става дума за национализация на ЕРП-ата, а те трябва да направят така, че българският потребител да се чувства европеец.
"Следобед ще има още едно съвещание с участието на ДКЕВР и ДАНС. Да видим каква е тази дейност, дали са платили данъци", зарече се Борисов.
"В ДКЕВР има 13 човека, назначени по партиен, квотен принцип. За дейността си, която не са вършили както трябва през изтеклия период, общо получават 80 000 лева месечно", каза премиерът.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар