Спрян е целият въздушен трафик над България



Някои сутрешни полети все пак са извършени, преди налагането на забраната за летене

Въздушният трафик над цяла Европа е объркан вече четвърти ден

В 9 ч. тази сутрин е спряно обслужването на въздушния трафик в страната, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).
Спирането на трафика се отнася за всички летища.
За решението са уведомени авиационните оператори и съседните държави, съобщиха от "Ръководство въздушно движение".
Полети от и до летище "София" по дестинациите Лондон, Франкфурт, Париж ("Шарл де Гол"), Мюнхен, Амстердам, Букурещ ("Отопени"), Варшава, Дюселдорф, Дортмунд са, съобщиха от аерогарата.
От и за Рим ("Фиомичино") са отменени полетите на "Уиз ер" и "Алиталия". По дестинацията е излетял сутрешният полет на "България ер".
Отменени са полетите на "Остриън еърлайнс" и " България ер" от и до Виена с изключение на кацащия от Виена OS799.
Не излитат и самолети от и за Мадрид на авиокомпания "Ийзи джет". По дестинацията е излетял сутрешният полет на "България ер".
Отменени са полетите на авиокомпания "Суис" от и до Цюрих.
Заради забраната за летене държавният глава Георги Първанов няма да присъства на погребението на полския президент Лех Качинскив Краков, съобщиха от пресслужбата на българското президентство.
Облакът от вулканична пепел, който предизвика срив в самолетния транспорт в Европа, се насочва на юг, но вероятно няма да засегне България, съобщи ДПА.
Метеорологичният институт в исландската столица Рейкявик съобщи, че е отчел намаляване на количеството пепел и земна маса, изхвърляно от вулкана. Вятърът обаче насочи облака пепел на юг, с което затрудни допълнително въздушния транспорт в Европа и по света.
Облакът се оформи като ножица и подмина само Литва, Латвия и Беларус в Северна Европа и южната част на континента, включително Испания, Южна Италия, България, Гърция и Турция.
Евроконтрол предупреждава, че ефектът от вулканичния облак ще се усеща още поне едно денонощие.
За четвърти пореден ден заради изригването на исландския вулкан в сряда и образувалия се облак от вулканична пепел хаосът в европейското въздушно пространство продължава.
Към 8 часа тази сутрин българско време остава затворено въздушното пространство в множество европейски страни като Австрия, Холандия, Белгия, Дания, Ирландия, ще е затворено най-малко до обед днес по Гринуич (15 ч. българско време).
В Германия за затворени всички 16 международни летища и компанията "Луфтханза" отмени полетите си. Въздушното пространство там, както и във Великобритания, остава затворено до 18 часа днес по Гринуич (21 ч. българско време).
В Холандия всички полети на компанията Кей Ел Ем от летище "Скипхол" в Амстердам са отменени до 9 часа по Гринуич (12 часа българско време).
В района на Скандинавските страни компанията САС отмени полетите си за целия уикенд с изключение на някои вътрешни полети в северната част на Норвегия. Финландия забрани полетите до понеделник до 15 ч. по Гринуич (18 ч. българско време).
В Украйна почти всички летища са затворени, в това число и международното летище в Киев.
В Русия летищата работят, но полетите за Западна Европа са анулирани. Затворено е само летището в анклава Калининград.
В Беларус е ограничено движението на самолети в зона от 7 до 11 км над земната повърхност.
Парижките летища и летищата в Северна Франция остават затворени чак до понеделник сутринта. Тази сутрин бяха затворени и летищата в южната част на страната - тези в Марсилия и Ница.
На Балканите засега въздушното пространство на Хърватия, Сърбия, Черна Гора, Словения, Румъния и на част от Босна и Херцеговина е затворено още от събота.
В Централна Европа подобна е обстановката в Словакия и Унгария. Чехия е затворила въздушното си пространство засега поне до 10 ч. по Гринуич (13 ч. българско време).
До второ нареждане цялото полско въздушно пространство е затворено, а компанията ЛОТ отмени полетите си. Мярката касае и южния град Краков, където днес е втората част от церемониите по полагането на тленните останки на президента Лех Качински и съпругата му Мария.
Междувременно самолетите на холандската авиокомпания Кей Ел Ем и германската "Луфтханза" извършиха пробни полети над Западна Европа. 
Те са се приземили успешно и по тях не са открити щети от вулканичния облак, предаде Ройтерс.
Кей Ел Ем е извършила полет с "Боинг" 737-800 над Холандия на обичайната височина от 10 хил. м, на максималната от 13 хил. м и на други височини.
Компанията се надява да прибере седем свои самолета от Германия в Амстердам и да получи разрешение да възобнови частично своята дейност.
Десет самолета на "Луфтханза" прелетели от Мюнхен до Франкфурт на "видима" височина от 3000 м, като са изпробвали условията и на височина до 8000 м.
При инспекцията на самолетите във Франкфурт не са открити щети по прозорците на пилотската кабина, фюзелажа и двигателите.
Вулканичната пепел може да нарани важни аеродинамични повърхности и да блокира двигателите на самолетите, а също така да предизвика смущения в електронните системи.

Източник vesti.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар