Съдебният съвет отказа да бъде проверен от службите



Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе със становище, в което заявява, че членовете му няма нужда да минават проверка за надеждност от ДАНС, за да получат допуск до класифицирана информация, тъй като вече имат такъв. Според съвета проверката за надеждност ще застраши и разделението на властите.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов постави проверката от ДАНС като условие за връщането на доверието във ВСС. Той настоя членовете на органа да решават за назначенията на магистрати след справка от службите.
"Органите на изпълнителната власт могат да установят контрол върху функционирането на съдебната власт чрез осъществяване на проверки за допуск", пише в становището. В него ВСС обяснява, че членовете му не за загубили магистратския си статут, а само временно не изпълняват съдийски или прокурорски функции, а по закон представителите на съдебната власт имат допуск до тайни, без за това да е нужно становище на службите.
Според ВСС има опасност на някои от членовете му да не бъде разрешен достъп до секретни данни и така той няма да може пълноценно да участва в работата на съвета. "Съответният изборен член на ВСС, комуто е отказан допуск, макар и законно избран, няма да има право и реално няма да може да изпълнява задълженията си в цялост и пълнота, което положение в някои случаи може да стане причина и за освобождаване от длъжност. По този начин органите на изпълнителната власт ще осъществят намеса в работата на съдебната власт и ще засегнат независимостта й", се твърди още в становището.
От становището на ВСС не става ясно защо след като членовете му считат, че по закон имат достъп до секретни данни, отказаха да се запознаят с разпечатките от подслушаните разговори в килиите на задържаните по "Октопод". Тогава те изтъкнаха като мотив становището на шефа на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, че нямат допуск.

Източник dnevbik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар