Правителството може да се презастрахова с по-висок ДДС



В началото на другата седмица финансовото министерство трябва да представи на премиера идеите си за допълнителни мерки, с които да се подкрепи бюджета, съобщи в събота финансовият министър Симеон Дянков. Пред Дарик радио той не отрече, че сред тях може да е идеята за увеличаване на ставката по ДДС. Тя се обсъждаше от тристранния съвет, но отпадна от последния вариант на 60-те антикризисни мерки, от които се очаква 1.6 млрд. лв. фискален ефект. При представянето им в края на март премиерът Бойко Борисов заяви, че ако те не дадат нужния ефект, той ще увеличи данъка "без да пита никого". В рамките на тристранката се обсъждаха два варианта на по-висока ставка - 22% и 24%.
Връщането към идеята още преди да са задействали антикризисните мерки Дянков обясни с препоръка на Европейската комисия, отправена на срещата на финансовите министри в Мадрид. Според мнението на Брюксел могат да се очакват изненади в развитието на европейската икономика и затова е хубаво страните членки да помислят и за допълнителни мерки.
Финансовият министър каза още, че с изключение на Полша тенденциите във всички страни в ЕС са сходни с тези в България - малък икономически ръст, който се дължи основно на износа за трети страни, по-слабо от прогнозираното вътрешно потребление и изоставане на приходите. В петък шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов съобщи, че за първите три месеца са събрани близо 800 млн. лв. по-малко от планираните, основно от ДДС.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар