Британската КЗК глоби с рекордните 225 млн. лири за картел тютюнопроизводители и търговци



Британската комисия за защита на конкуренцията (OFT) глоби производители и търговци на цигари с 225 млн. лири, съобщи вестник "Дейли мейл". Производство на антимонополното ведомство е показало, че двама от производителите на цигари в страната заедно с още 10 търговски фирми са договаряли помежду си цените на тютюневите изделия предлагани на пазара.

Най-голяма глоба трябва да платят водещите компании производителите на острова - "Импириъл табако" - 112.3 млн. лири и "Джапан табако интернешънъл" - 50.3 млн. лири. Двете дружества държат 45% и 34% от пазара на цигари в страната, според проучване на "Дейтамонитор" от края на 2009 г. От "Импириъл табако" са съобщили, че не са съгласни с решението на антимонополната комисия и ще обжалват пред съда глобата.
Според BBC News наложената глоба е рекордна за страната. Според производството на комисията за защита на конкуренцията нарушението на двете компании е извършено през периода 2001-2003 г. Тогава двете компании производителки и търговците са фиксирали цените на цигарите, като се договаряли по между си. По това време нарушители на закона са били "Импириъл" и "Галахар", която през 2007 г. е купена от "Джапан табако интернешънъл".

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар