3 г. затвор или 10 бона глоба за жестокост към животни



Предложението е на депутатите Мая Манолова и Петър Курумбашев

Снимка: Булфото

За умъртвяването на животно или за особена жестокост депутати от БСП предлагат наказанието да е лишаване от свобода до 3 години или глоба от 2000 до 10 000 лв.
Депутатът Петър Курумбашев предположи, че за тази промяна в Наказателния кодекс ще получат подкрепа от всички парламентарни групи, "защото проявите на жестокост към животните трябва да се третират като общественоопасни деяния, а извършителите да бъдат подведени под наказателна отговорност", каза той.
Курумбашев поясни, че случаят с кученцето Мима може да се причисли като общественоопасно деяние.
Лявата Мая Манолова допълни, че по отношение на насилието над животни в родното законодателство има "законова празнота".
Според нея не е случайна високата обществена чувствителност към тази тема.
По думите й насилието върху животни прераствало впоследствие в насилие върху хора.
"Тук в рамките на шегата ще си позволя да кажа, че се изкушавахме да предвидим наказание лишаване от свобода от 5 години, за да могат да се използват специални разузнавателни средства. Но предвид и драстичното увеличаване на санкциите сме се опитали да им предадем един справедлив характер, така че да бъдат наказвани не само насилниците над животни, но и родители, които допускат при децата им това да се случва", каза Манолова.
До този момент друго подобно предложение в Народното събрание не е внесено.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар