Дянков: Работим за влизане в еврозоната



Имаме всички основания да смятаме, че до средата на годината икономиката ще тръгне нагоре, заяви финансовият министър

"Основната икономическа цел на България е излизане от кризата, но същевременно като цел остава и влизането в еврозоната. Продължаваме да работим за това, а тази година България има много добри показатели", заяви финансовият министър Симеон Дянков пред БНР.
"До 2 януари 2011 г. е напълно възможно да кандидатства официално за влизане в еврозоната, така че няма отказване. Стана много по-трудно след тези зулуми на тройната коалиция, но няма да спираме - по-трудно, но не е невъзможно", добави той.
По думите му ситуацията в Гърция е дала тласък да бъде съобщено всичко, което е открито.
Скоро ще знаем много повече, но се надявам, че това, което правим последните 2 седмици е много високо оценено от Европа, отбеляза още финансовият министър.
Вицепремиерът подчерта, че ERM ІІ е като "фитнес" преди Еврозоната, а не "чакалня" - дори и като влезем там, ще трябва да правим допълнителни реформи в здравеопазването, в държавата администрация, в пенсионната реформа.
"В програмата, подадена до ЕК в края на януари, бе отчетен за 2009 г. дефицит от 0,8% на касова основа, а на начислена основа -- 1,9%. "Касова основа" означава "пито-платено", реално колко е изхарчено, това заедно с Естония е най-добрият резултат в целия ЕС. Това е, каквото реално е изхарчено за 2009 г., и тази цифра не се променя", подчерта Дянков.
Според него това са законосъобразни договори, а извън това е дошъл неприятният сюрприз с анексите. По думите му в момента в прокуратурата се работи с вътрешните одити на 13-те министерства, откъдето излязоха тези анекси, но това ще отнеме месеци.
"Правителството искаше да бъде честно и коректно към българския народ. Реално тези данни трябваше да бъдат обявени чак октомври, но правителството реши да го направи сега, за да няма скрито-покрито", посочи Дянков.Той обяви, че износът на България през последните месеци върви нагоре.
"Имаме всички основания да смятаме, че до средата на годината икономиката ще тръгне нагоре. Засега не е необходима обаче ревизия на бюджета", смята Дянков.
Опитваме се в период на криза да се борим за стабилността на фискалната ни система - България се справя и няма съмнения, че всичко е стабилно, успокои той, но подчерта, че "за няколко месеца не може да бъде изчистена тинята, която се е наслагвала с години". 

Източник vesti.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар