Енергийният холдинг се закрива, ДАНС ще проверява ЕРП-тата



Българският енергиен холдинг (БЕХ) не е целесъобразно да съществува повече, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков.

Запис от пресконференцията на Борисов, Трайков и Дянков с участието на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев
В момента се прави анализ как да бъде променена структурата, каза той. Докато приключи изготвянето на анализа, холдингът ще има служебно ръководство. В него влизат Добрин Стефкин и зам.-министрите на икономиката и енергетиката Мая Христова и Евгени Ангелов.
Преди ден БЕХ отчете 72.5 млн. лв. печалба след облагане с данъци за 2009 г. Финансовият резултат е с 39% по-висок спрямо 2008 г.
Българският енергиен холдинг беше създаден през 2008 г. като обедини държавните ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", мини "Марица-изток", НЕК и "Булгаргаз". По-късно в него се вля и "Топлофикация - София" след като държавата изкупи дела на общината в нея и така покри дълговете на дружеството. Кабинетът "Борисов" още с избирането си обяви, че планира да закрие холдинга като пусне на борсата дялове от дъщерните му компании.
Данъчни органи и Държавната агенция "Национална сигурност" влизат за проверка в електроразпределителните дружества заедно с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, каза днес премиерът. Тази сутрин Трайков съобщи, че регулаторът ще трябва да направи одит на Националната електрическа компания и на електроразпределителните дружества, в които държавата има 33%. Премиерът Борисов коментира днес това с думите: "Кучето е заровено в тези 33 процента. Да бяха 34, щяхме да имаме контрол." Проверката е във връзка с оповестените по-рано от Борисов съмнения за нарушения при ценообразуването.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар