Първа стъпка на България към чакалнята на еврозоната



Българското правителство получи положителна оценка за конвергентната си програма, съобщи от Мадрид в събота финансовият министър Симеон Дянков. По думите му това е първата стъпка към механизма ЕРМ II, известен като чакалнята на еврозоната. България и Естония са единствените държави с положителна неформална засега оценка, каза пред Дарик радио Дянков. Официалната ще бъде дадена следващата седмица.
Втората трудна стъпка към чакалнята е да се убедят експертите на Европейската комисия, че обявеният от страната преди седмица свръхдефицит за 2009 г. се дължи само на предизборни разходи, направени от предходното управление на тройната коалиция, а не на структурни икономически или фискални проблеми. Очаква се в началото на май експертите на ЕК да пристигнат в София. От тяхната оценка зависи дали България ще започне процедура за влизане в ЕРМ II "в рамките на няколко месеца". Ако ЕС санкционира правителството, че е скрило размера на миналогодишния бюджетен дефицит, страната ще кандидатства "в началото на следващата година за режима ERM II, известен още като "чакалнята за еврото", уточни късно в петък Дянков през "Блумбърг". Пред Дарик той уточни, че в разговор с председателя на еврозоната Жан Клод Юнкер България е била посочена като положителен пример заради факта, че сама е сигнализирала за по-големия бюджетен дефицит.
Миналият петък премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков обявиха, че заради 150 договори за над 2 млрд. лв. на предходното правителство, сключени без финансово обезпечение, дупката в бюджет 2009 не е 1.9%, а 3.7 на сто и надвишава маастрихсткия критерий зае еврозоната. Заради това България се отказва да кандидатстват тази година за еврозоната, заявиха Борисов и Дянков.
От Мадрид финансовият министър прогнозира, че тази година бюджетният дефицит може да е 1.8% от БВП. "Блумбърг" припомня, че през февруари този дефицит се е увеличил най-много от 10 години насам и то най-вече заради спадналия внос.
За да попадне сред държавите, използващи единната европейска валута, България трябва да спази редица изисквания, едно от които е бюджетният дефицит да не надхвърля 3% от БВП. Докато се намира в механизма ERM II страната трябва да докаже, че икономиката й е стабилна. Това означава в продължение на 2 години да демонстрира още ниска инфлация, дълговете й да не надхвърлят определен праг, левът да е стабилен, лихвите да са съотносими с тези в еврозоната.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар