Вътрешният министър: Първанов извади късмет да е два мандата президент



Цветан Цветанов
Георги Първанов извади невероятен късмет, за да бъде президент два мандата, смята вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обяви това в интервю за "Дарик". Според Цветанов първият мандат на Първанов бил спечелен заради сблъсъка между Стоянов и Бонев. А вторият дошъл заради липсата на силна кандиидатура, която да обедини демократично мислещите граждани. Просто късметът беше негов.
Още другата седмица ГЕРБ започва събиранета на подписи за за стартиране на процедурата по отсраняване на президента, потвърди Цветанов. По думите му е много неприятно, когато президентът, който трябва да бъде обединител на нацията, заема позиции с използването на терминология като сатър и война и промяна на поведението. Тази процедура нямаше да бъде започната, ако не беше поведението на президента, които беше доста провокативно, смята Цветанов. Според него в предаването с участието на Симеон Дянков, заради което започна конфликта между президента и ГЕРБ, не е чак такъв умисъл, че президентът да започне персонална атака към Дянков.
Смятаме, че е нарушена конституцията, обяви Цветанов. Според него процедурата по импиъчмънт е напълно основателна, защото "тук повече говорим за етика, възпитание, морал." 
Първанов се държи все едно, че тези 20 години и живял някъде другаде, не е бил част от политическата класа, не е бил част от процесите, обяви още Цветанов. Той припомни, че в доклада на ЕК във връзка с липсата на политическа воля и нереформираната съдебна система в България се цитират две имена – на Людмил Стойков и Марио Николов. Стойков беше човекът, който финансира кампанията му, но не чухме разграничаване или връщане на тези пари, не чухме оценка и за Тройната коалиция, коментира вицепремиерът въпрос за критиките на президента към сегашното управление. 
Президентът не слага нещата обективно на масата и когато днес критикува правителството, защото не казва защо се стигна до тук, обобщи Цветанов.
На въпрос на водещия Кирил Вълчев дали би нарекъл президента Гоце вътрешният министър отговори, че не е правил това в публично изказване, но уточни:"Това е псевдоним, който е даден от службите и който се свързва с президента. Човек не би трябвало да бяга от това, което е негово и към което е съпричастен. На Вас казва ли ви някой Гоце? Вие има ли сте псевдоним в службите?"
ГЕРБ имам много достойни хора, които могат да бъдат издигнати за президент. Това решение обаче ще бъде взето догодина по това време, защото нищо не налага в момента взимането на окончателно решение по темата. Живеем в България и тук цялостният ресурс на всички наши опоненти ще бъде насочен срещу такава кандидатура, заяви още Цветанов. По думите му в момента усилията на правителството са съсредеточени към връщане на доверието на ЕК в България, усвояване на еврофондовете, повече сигурност и убеденост у гражданите, че това е правилната посока. Ако Ангел Марин участва по-често в публични дебати, тогава ще може да се направи добре разликата между бъдещия вицепрезидент и сегашния, смята Цветанов. 
На въпрос дали ГЕРБ и Борисов са заложници на Иван Костов, Цветанов отговори:"Това е несериозно. Но всеки един, който е участвал в политичесикя живот през последните 18-20 години малко или много носи политическа вина за случилото се в държавата, защото ако всичко беше нормално, ако политическите партии бяха на мястото си, може би днес нямаше да съм тук и преди три години и половина нямаше да има предпоставка за създаването на ГЕРБ. В тази посока аз винаги съм казвал, че за последните 20 години, хората, участващи в политиката, трябва винаги да се извиняват на гражданите".

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар