Младите медици не искат да стават лични лекари



От седем години няма новозавършил доктор, който да е започнал работа като общопрактикуващ лекар, съобщи БТА. Това показват данните на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Фотограф: Надежда Чипева

От сдружението твърдят, че има сериозен срив и напрежение в системата, а провежданата в момента здравна политика, ще доведе до намаляване на лекарите в България. Според НСОПЛБ в старта на системата общопрактикуващите лекари са били 5 650, а сега са с 1 000 по-малко, или намаление от близо 20%. Лекарите масово заминават на работа в Западна Европа, където в момента има криза за медици, заявяват от сдружението. По данни на НСОПЛБ една от най-предпочитаните държави е Германия, където първоначално в продължение на шест месеца лекарите от чужбина изучават езика и получават стартова заплата от 3 500 евро. Голяма част от завършващите медицина също заминават директно в чужбина, а друга част стават представители на фармацевтични компании, посочи заместник-председателят на сдружението д-р Ивайло Попов. Причината по думите му, е лошата перспектива да работят като лекари у нас, поради ниското заплащане.
От НСОПЛБ изразяват недоволство от честите проверки на Националната здравноосигурителна каса. Подложени сме на непрекъсната "преса" от страна на здравната каса, колегите вече не издържат психически и физически на този тормоз, коментира Попов. Ако е така, най-добре ще е всички български граждани да бъдат проверявани преди да си вземат заплатата, пошегува се той.
Според Попов честите проверки от страна на касата "ще свалят" практиките на общопрактикуващите лекари. Той допълни, че в близките няколко години от системата ще отпаднат и много възрастни общопрактикуващи лекари, тъй като голяма част от гилдията са над 50-годишна възраст.
Друг съществен проблем пред сдружението е специализацията на лекарите. Специализацията трябва да бъде улеснена, смята председателят на НСОПЛБ Любомир Киров. Няма стимули, защото започвайки специализация лекарите губят от практиката си време, финанси, налага се да си търсят заместник докато отсъстват, а няма кой да ги замести, коментира д-р Ивайло Попов. От сдружението са предложили университетите да направят програма за обучение, при която до 50 процента от лекционния курс да бъде предоставен предварително на обучаваните лекари, като се наблегне повече на практическите занятия.
Проблем е и специализацията на медицински сестри и фелдшери, която у нас почти е приключила. За фелдшери няма обучение от две години, а за медицински сестри практически е приключила, тъй като има медицински институт, но няма желаещи да учат в него, посочи заместник-председателят на организацията д-р Ивайло Попов. Той отбеляза, че това води до рязък спад в количеството на средния медицински персонал. Медицинските сестри, акушерките в момента са с 30 процента по-малко, те също не издържат на ниското заплащане и лошите условия на работа, коментира Попов.
Проблем пред гилдията на общопрактикуващите лекари са и условията на работа. Истинската общопрактикуваща медицинска практика трябва да разполага с 4-5 помещения и медицински персонал - медицински сестра, фелдшер, консултант, който да посещава хората по домовете, диетолог, физиотерапевт, смята Любомир Киров. По думите му, трябва да се върви към обединяване на общопрактикуващите лекари, там където е възможно. Като пример Киров посочи Англия, където за 4 000 пациенти се грижат 50 общопрактикуващи лекари. У нас това може да се постигне с воля, ясна идея и финансиране, а не да се пестят стотинки от профилактичните прегледи, както и от всичко останало, коментира Киров.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар