Намериха изчезналото тяло на кипърски президент



Тленните останки на Тасос Пападопулос бяха откраднати в годишнината от смъртта му, като и досега полицията не знае мотивите за престъплението

Мистериозно изчезналото тяло на покойния кипърски президент Тасос Пападопулос бе намерено вчера в района на гробище в столицата Никозия. 
ДНК анализ е потвърдил, че тленните останки са на бившия държавен глава. 
Те изчезнаха година след смъртта му през 2008 г., в деня, когато трябваше да бъде отслужена панихида на гроба му - в гробището на село Дефтера в югозападните покрайнини на Никозия.
През нощта на 10 срещу 11 декември неизвестни лица отместиха 250-килограмовия надгробен камък и изнесоха ковчега, изчезвайки безследно.
Роднини на Пападопулос са отишли снощи, за да видят откритото от полицията тяло, а дъщеря му Анастасия е напуснала гробището, обляна в сълзи, според АФП. 
Въпреки разследването следователите в Кипър не можаха да определят мотивите за престъплението. Според тях вандалите са действали много професионално и на практика не са оставили никакви следи. 
По информация на полицията гробницата и земята около нея са били посипани с азбестов прах, а самото престъпление извършено при проливен дъжд. 
При разследването на странната кражба на кипърските полицаи помагаха ФБР, Скотланд ярд, гръцката и израелската полиция. 
Службите на Острова работеха по две версии: че е възможно да бъде поискан откуп, което се отхвърля от семейството на Пападопулос, или че престъплението е извършено с политически мотив, за да се нажежи обстановката на острова в момент, когато се водят преговори за неговото обединяване. 
Тасос Пападопулос бе държавен глава до 2008 г., когато отпадна от президентската надпревара, отстъпвайки пред десният кандидат Йоанис Касулидис и комунистът Деметрис Христофияс, който спечели на втория тур. Той бе издигнат за кандидат от демократическата партия ДИКО.
Пападопулос бе известен с твърдата си позиция срещу плана на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан за обединение на острова.

Източник vesti.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар