М. Димитров: "Евро плюс" трябва да се предоговори



„Параметрите на Евро плюс трябва да бъдат предоговорени“, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров след среща със синдикални и работодателски организации в парламента.
В Пакта „Евро плюс” има добри положения, но и заплахи, обясни Мартин Димитров, като подчерта, че не може премиерът да подписва подобен ангажимент без проведен дебат в българския парламент.
Като основни заплахи лидерът на СДС посочи невъзможността на България да бъде гарант, както и това, че не може ЕС да решава данъците, доходите и пенсионните реформи в страната.
Той допълни, че България трябва да защитава преди всичко своите интереси.
Според Димитров някои от страните няма да ратифицират „Евро плюс” и България трябва да е една от тях.
По думите му с поетите при подписването на Евро плюс ангажименти от управляващите се поставя под въпрос влизането на България в еврозоната.
Съпредседателят на Синята коалиция поиска от Министерството на финансите и от БНБ да дадат публична оценка за Евро плюс, а пактът да не бъде ратифициран от парламента.
„С почти всичките си основни разпоредби пактът ограничава националните суверенитети на държавите в редица области на икономиката, като политика по доходите и данъците“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Според синдикатите е неприемливо обвързването на пенсионната възраст с продължителността на живота.
Огнян Донев от КРИБ заяви, че страната ни не е в състояние да изпълни поетите по Евро плюс ангажименти.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар