Замразяване на доходи няма да има, сигурен е Младенов



Позицията на социалното министерство за вдигане на минималните доходи е още от началото на годината и не може да бъде определена като предизборен ход.

Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Решението минималната работна заплата да се вдигне на 270 лева и вдовишките пенсии да скочат с 1/3 от първи септември ще бъде внесено в Министерския съвет още другата седмица, подчерта той.

В момента 112 хил. души получават минимална работна заплата у нас, като 92 хиляди от тях са в частния сектор, а останалите – в обществения.

Той повтори, че увеличението на вдовишките пенсии ще е средно между 15 и 40 лв. и засяга около 700 000 души.
В отговор на въпрос дали приема тезата, че по-добре да се строят магистрали, отколкото да се увеличават доходите, Младенов заяви, че инфраструктурата също създава заетост и посочи, че в строителството на магистрала "Тракия" са заети над 1500 души.

Младенов изрази надежда, че неминуемо това ще доведе и до повишаване на другите доходи.

"Замразяване на доходите няма да има, ще има увеличаване на доходите на базата на производителността на труда. За първото тримесечие на тази година спрямо първото тримесечие на миналата ръстът е с 4,9%. Икономиката дърпа в различни отрасли”, подчерта той. 

Социалният министър заяви, че минималната работна заплата ще расте и догодина, но едва ли това щяло да стане от първи януари 2012.

Младенов заяви, че досегашната работа на НОИ е за оценка между 3 и 4 по десетобалната система. Той не се ангажира с имена за нов управител на институцията, като подчерта, че се работи по въпроса.

По думите му обаче в НОИ трябва да бъдат направени много промени. Що се отнася до предишния управител Христина Митрева, Младенов заяви, че тя е получила пълното доверие на кабинета. При назначаването й нямало кадрова грешка. Просто имало високо темпо на работа, което премиерът налага.

Младенов отчете още, че безработицата у нас към 23 юни е 8,7%.

Още по темата

В момента безработните са 322 хиляди души, като те са с 37 хиляди по-малко спрямо същия период миналата година. 

Ще продължи и практиката за спиране на помощите, когато се установи, че тези, които ги получават, не полагат по 4 часа месечно общественополезен труд или пък децата им не ходят на детска градина или училище и са без имунизации, каза още Младенов. 

"Ще се дава публичност за такива случаи, защото тези деца генерират бедност. Ние това трябва да го спрем на входа”, закани се той.

До момента били констатирани 1800 нарушения, като за 900 души това е за втори път. Значи имат други доход, заключи Младенов.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар