Решиха! Минималната заплата скача от първи септември



Минималната работна заплата се вдига на 270 лв., а вдовишките пенсии – с 1/3 от 1 септември.
Разчетите на министерството показват, че за увеличението на МРЗ ще са необходими 15-16 млн. лв. и около 45 до 50 млн. лв. за вдовишките пенсии до края на годината.
Това обясни вицепремиерът Симеон Дянков след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след близо 3 часа дискусии.
По думите на Дянков решението е „консенсусно“. Това обаче не потвърдиха двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, както и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Спорът за дата е останал: бизнесът иска от 1 януари, а синдикатите – от 1 юли.
„Нямаше финансов разчет, който да противопоставя датите. Министър Дянков призна, че няма проблем от 1 юли държавата да поеме увеличаването на минималната работна залата. Имало проблем с артикулацията в обществото. Аз не знам да има такъв. Защо минималната трябва да е от 1 юли, а вдовишките – от 1 септември. Този проблем е абсолютно несъстоятелен“, заяви Пламен Димитров.
Затова синдикалистът остави отговорността за вдигането на минималните доходи чак от 1 септември на плещите на правителството.
„Приемаме увеличението на размера МРЗ на 270 лв. като първа стъпка и при обсъждането на бюджета за 2012 г. ще искаме ново – поне на 290 лв.“, заяви Димитров.
Дянков пък обясни, че каквото и да се обсъжда оттук нататък, „консенсусните решения“ влизат възможно най-скоро в сила.
„По вдовишките пенсии ще се наложи промяна в Кодекса за социално осигуряване, с която сме готови, и може да влезе в Министерския съвет още на следващото заседание, както и за минималната работна заплата (МРЗ)“, обясни Дянков.

Допълнителни решения на НСТС

Следващата седмица Министерският съвет ще разгледа и отпускането на допълнително финансиране на организации с делегирани бюджети.
Пари ще получат всички в средното образование, Агенцията за социално подпомагане и общините.
Разчетите за общините и социалното подпомагане обаче още не били готови, а тези за средното образование били предвидени в 15-те млн. лв., необходими за увеличаване на МРЗ.
Всички бюджетни системи без изключение ще трябва да пресметнат излишъците в бюджетите си, за да увеличат минималните си заплати до края на годината кой с колкото може.
Разпореждането за това ще направи вицепремиерът до няколко дни, обясни Пламен Димитров.
Какво става с всички плащания, обвързани с минималната работна заплата?

Още по темата

„Там има доста обвързаности, се оказа, и ние днес доста време прекарахме в тристранката да броим. Има 54 други обвързаности. Едно от решенията беше до края на тази година всички обвързаности да се разгледат и евентуално една голяма част от тях да паднат с промени на законите, така че от януари 2012 г. те да не са свързани с МРЗ“, обясни Дянков.

Това означава, че всички обвързаности остават в сила до края на годината и би трябвало да се увеличат, поясни Пламен Димитров. 

Анализът на 54-те плащания, обвързания с МРЗ, ще са готови преди 5 юли, когато ще е следващият съвет на социалните партньори.

Основна промяна трябва да има при минималния осигурителен праг, който трябва да се увеличи с увеличаването на минималната заплата. Какво ще се случи с него и откога, обаче Дянков не коментира.
Като безсмислени обвързани плащания с МРЗ вицепремиерът посочи държавните субсидии за политическите партии и таксата при преглед от личния лекар.

Какво още ще обсъждат социалните партньори?
„На следващата тристранка ще се обсъждат социалните плащания, всички пенсии и бюджетните заплати през следващата година. Както и възможността за ново компенсиращо инфлацията увеличение през втората половина на следващата година“, заяви Пламен Димитров.
„Обещание, което сме поели до края на мандата, е вдовишките пенсии да се удвоят“, обяви пък Симеон Дянков.
Другите пенсии вече ще се обсъждат в рамките на бюджет 2012 г., каза той и отново обясни тезата си за дискриминацията при вдигане на част от пенсиите: „Всички пенсии се определят от държавата и от тая гледна точка промяната само на минималната пенсия изкривява пазара. Така че, ако има промяна, тя трябва да е пропорционална за всички пенсии. Това сега не можем да си го позволим“.
От КНСБ пък отново припомниха 7-те предложения, които отправиха към правителството преди месеци, и заявиха, че ако те не бъдат изпълнени, двата синдиката ще обмислят действия, за да бъдат чути.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар