ГЕРБ би спечелил вота за президент дори срещу Кунева



За кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ през есента ще гласуват 21% от избирателите, а за тази на Коалиция за България – 11. 

Това сочат резултатите от социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено в периода 13–19 юни сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна.

3,2% са заявили, че ще гласуват за човека на ДПС, а 2% искат независим кандидат. С по около 1,5% подкрепа на следващите места остават “Атака” и Синята коалиция. 

В изследването прави впечатление, че спряганите за кандидат-президенти на БСП Стефан Данаилов и Ивайло Калфин имат добри резултати. 

Доверието към Данаилов е 24,3% и той събира одобрение дори извън твърдия електорат на левицата.

Ивайло Калфин има 15,3% доверие. Бившият лидер на СДС Петър Стоянов също има високо доверие – 22,6%.

Ако на предстоящите президентски избори има балотаж между кандидата на ГЕРБ и Меглена Кунева, най-вероятно управляващите ще спечелят. 

Ако има балотаж между ГЕРБ и БСП, ГЕРБ категорично ще спечели. 

Кристалина Георгиева, Бойко Борисов и Росен Плевнелиев са политиците с най-високо доверие на избирателите. 

Кристалина Георгиева печели доверието на 47,7 процента от хората, следвана от премиера Бойко Борисов – с 43,1 процента, и Росен Плевнелиев с – 42,1 на сто. 

Според Юлий Павлов високият рейтинг на Кристалина Георгиева се дължи на факта, че поради работата си като еврокомисар тя е встрани от вътрешнополитическия живот на страната. 

При кандидата за президент Меглена Кунева се отбелязва ръст в доверието и спад в недоверието. В началото на годината недоверието към Кунева е било 60 процента, сега е 40 процента. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова има 32,7% доверие сред гражданите и 45,6% недоверие. 

Доверието за президента Георги Първанов е 32,2%, а недоверието към него е 56,7%. 

Вътрешният министър има 32,1% доверие и 52% неодобрение. 

В дъното на класацията традиционно с най-малко доверие са Ахмед Доган с 82% недоверие, Волен Сидеров – 78% недоверие, Иван Костов – 78% недоверие, и Яне Янев – с 77% недоверие. 

Ако има парламентарни избори, ГЕРБ ще събере 28%, БСП – 17%, а ДПС – почти 6%. Извън Народното събрание ще останат "Синята коалиция", Атака, НДСВ, РЗС.'

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар