Нови лицензи за превозвачите в страната



Предстои преглед на цялата система и евентуално ново прелицензиране на всички превозвачи с нови и завишени критерии. 
Фактът, че само за 3 дни са спрени временно от движение 28 автобуса, е достатъчно показателен за тази необходимост. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски след кръгла маса, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с безопасността и сигурността при извършването на автобусни превози на пътници. 

Проблемите са много тежки и наболели и намерението ни е да търсим бързи и ефективни решения, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 
"3000 автобусни превозвача и 28 браншови асоциации има в момента в страната.  Дискутирахме в кратък срок всяка една организация и институция да формулира предложенията за промени, за да очертаем стратегията за бранша през следващите 10 г.
За целта до края на юни ще бъде определена работна група от представители на браншовите организации и институциите, която ще обобщи предложенията и ще предложи промени – ако е необходимо, и законодателни", посочи Цветанов.

Общо 1885 акта са съставени от началото на проверките на автобусите в цялата страна, разпоредени след трагедията с катастрофата на магистрала "Тракия", при която загинаха 8 души.
Най-честите нарушения, констатирани от инспекторите на ДАИ, са проблеми с износени гуми, спирачната система, проблеми със светлините, просрочено време на шофиране, нередовна документация и др. 

Ще се търси начин за стимулиране на превозвачите, които инвестират в нови автобуси, като за целта ще се проучат и възможностите за финансиране от еврофондовете, обеща министър Московски.

„Няма как работодател, инвестирал в технически контрол и контролни функции на водача, да остане съизмерим с друг, който няма сервизна база и условия за текущ контрол. По този и другите поставени въпроси очакваме самият бранш да изведе предложения за подобряване на автобусния транспорт, за да вземем конкретни и изпълними решения", заяви Цветанов.

С министъра на финансите се обсъждал вариант част от събраните глоби да се връщат в системата на ДАИ. Целта е инспекторите да бъдат стимулирани да си вършат работата по-качествено.

Цветанов съобщи, че до края на тази година ГД ”Охранителна полиция” ще предостави възможност работодателите да правят справка в КАТ за наложените санкции на всеки кандидат за шофьор на автобус.
Предстои внимателен анализ на транспортната схема на страната и преглед на натовареността на различните дестинации, като за по-тежките и натоварени ще бъдат обмислени конкретни технически изисквания за обслужващите автобуси.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар