Брюксел следи "с тревога" политическата ситуация в Турция



Европейският съюз изрази тревогата си от политическите размирици в Турция след като опозиционните партии и кюрдските депутати бойкотираха заседание на турския парламент, съобщи агенция "Франс прес".

Бойкотът беше организиран от 135 депутати от Републиканската народна партия и 35 кюрдски политици в знак на протест срещу отказа на турския съд да освободи депутати, избрани от опозицията, докато чакаха началото на делото си.

Депутатите, сред които са журналиста Мустафа Балбай и лекаря Мехмет Хаберал, бяха задържани заради подозрения в заговор за дестабилизиране и сваляне на правителството на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган.

Европейската комисия следи ситуацията с тревога, каза в изявление върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Турция трябва да се справи с важни предизвикателства в близкото бъдеще с участието на всички демократични сили в страната, подчерта Мая Кочиянчич, говорител на Катрин Аштън. Парламентът ще бъде в центъра на дебатите и решенията за бъдещето на държавата и затова е важно всички страни да гарантират цялостта и доброто му функциониране, допълни тя.
Сред задържаните сега е и генералът от резерва Енгин Алан, арестуван и в рамките на операция "Чук" през 2010 г. По време на операцията бяха арестувани и други 19 служещи и запасни офицери, обвинени, че са подготвяли заговор през 2003 г.










Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар