На българите им излиза най-солено на газ от цяла Европа



На българите им излиза най-солено да плащат за газ за битови нужди в Европа. Това показва сравнение, направено от статистическата агенция на ЕС "Евростат" и публикувано днес в Брюксел.
Сметнато според доходите на населението, българите плащат двойно повече от французите и над два пъти повече от британците и ирландците.
България се нарежда и на второ място по поскъпване на синьото гориво в Европа след Италия. Между втората половина на 2009 и втората половина на 2010 г. покачването на цената у нас е с почти една четвърт – 24%.
Най-евтино излиза газът за битови нужди в най-богатата европейска държава – Люксембург. Домакинствата в минидържавата, в която минималната работна заплата е 17 пъти по-висока от българската и която също като нас внася цялото потребявано количество, плащат почти три пъти по-малко за кубик газ спрямо доходите си. След тях се нареждат британците, ирландците и французите.
Номиналните цени на газа са най-ниски в Румъния – 7,7 евро за гигаджаул. Следват Естония, Латвия, Великобритания и чак след тях е България с 11,98 евро/GJ. Средната цена в ЕС е 15,9 евро/GJ.
През миналия отоплителен сезон Великобритания, Словакия, Ирландия, Австрия и Германия са успели да понижат цените на синьото гориво за населението.
България обаче има най-ниската номинална цена на тока в ЕС – 8,3 евро за киловатчас, но изчислено през доходите на средното домакинство у нас, в 13 държави плащат по-лесно за електричество.
Съпоставката на "Евростат" показва, че французите и финландците заделят най-малка част от семейния бюджет за сметките за ток.
На трето място са гърците, чиято държава е изправена пред банкрут и цяла Европа й се притече на помощ.
Най-голяма част от заплатите на унгарците, словаците и германците отиват за плащане на сметките за електричество. Към миналата зима германците са плащали двойно повече от гърците и над два пъти повече от французите и финландците.
"Тежестта" на българската сметка за ток ни нарежда между италианците и датчаните. Номинално цената на киловат ток е най-висока в Дания, Германия, Кипър и Белгия. А средната в Европа е 17,1 евро за кв/ч.
Пет държави са успели да свалят цените през 2009/2010: Чехия, Великобритания, Холандия, Люксембург и Италия. Българското покачване е с 1,4, но сравнено с 2008 г., сега българите плащат с 0,6 по-ниска цена.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар