Капитал 100 за 2010: Приходите на най-големите компании са нараснали с 16%



Общите приходи на стоте най-големи български компании са се повишили с 16% през 2010 г., показва класацията "Капитал 100". За поредна година лидер е "Лукойл Нефтохим" с приходи за 5.46 млрд. лв., следван от "Лукойл България", а на трето място излиза медодобивният комбинат в Пирдоп "Аурубис", който измества Националната електрическа компания.

Една от причините за по-високите им резултати е ръстът в цените на петрола и медта. Основният фактор за подобряване на резултатите на повечето компании в петото издание на класацията на "Капитал" обаче е износът. През миналата година той скочи с 33%, като в повечето сектори отбеляза ръст и в количествено отношение.

В групата на износителите са основно металургични заводи, машиностроителни предприятия, търговци на зърно и компании за международен транспорт. Така 2010 г. за компаниите в "Капитал 100" изглежда по-добра спрямо предходната, когато доста от тях свиваха продажбите си.

В топ десет влизат и два от мобилните оператори в страната - "Мобилтел" и "Българска телекомуникационна компания" (БТК). БТК се представя по-силно с над 6% ръст на приходите, докато конкурентите "Мобилтел" и "Космо България мобайл" свиват постъпленията си с над 8%.

Извън разместванията при най-големите в стотицата се завръщат някои пострадали, а сега възстановили се от кризата предприятия като производителя на акумулатори "Монбат", на торове "Неохим", на цветни метали ОЦК, германското предприятие за автомобилни кабели "СЕ Борднетце" - Бургас, транспортната компания СОМАТ и др.

Останалите нови членове на клуба на големите са чужди компании с поделения, които са отскоро в страната или са разширили бизнеса си през 2010 г. Такива са ритейл веригата Carrefour, японският производител на кабели за автомобили "Язаки" - Ямбол, търговецът на медни отпадъци "Копервалиус" (част от гръцката индустриална група Viohalco).

Заради многото спечелени държавни инфраструктурни поръчки в "Капитал 100" влиза и "Трейс груп холд". Лидерът в класацията "Капитал 100" - "Лукойл Нефтохим", е на загуба от 120 млн. лв., която се свива от 176 млн. лв. година по-рано, а при подгласника му "Лукойл България" печалбата леко намалява. Същата е ситуацията и при "Аурубис", където печалбата се свива до 62 млн. лв. от 209 млн. лв.



Топ 5

Позиция - компания - приходи (млрд. лв.)

1. Лукойл Нефтохим 5.46
2. Лукойл България 3.35
3. Аурубис България 3.21
4. НЕК 3.08
5. ОМВ България 1.62














Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар