Правителството ще разреши на "Мелроуз" да легализира търсенето на газ със задна дата



Министерският съвет ще разреши на днешното си заседание -  британската компания "Мелроуз рисорсиз" да легализира извършените от нея проучвателни дейности край "Галата" след 4 февруари тази година, съобщиха от правителствената пресслужба. На 10 юни дружеството получи разрешение от кабинета да търси подземни богатства в находището и през следващите две години считано от 4 февруари 2011 г. Седмица и половина по-късно, Министерски съвет ще позволи решението да бъде изпълнено предварително. 

С година закъснение по предложение на икономическото министерство беше одобрено сключеното между "Мелроуз Рисорсиз" и министъра на околната среда и водите допълнително споразумение за проучване от 15 юни 2010 г. С него се продължава с две години срока на Разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в блок "Галата" считано от 4 февруари 2011 г. Размерът на територията, на която може да се търсят подземни богатства се намалява от 1886,66 кв. км на 1786,86 кв. км.
Находището "Галата" до скоро се считаше за изчерпано като държавата води преговори за неговото превръщане в хранилище. През ноември миналата година, британската компания "Мелроуз" започна добив на синьо гориво от новите си находища "Калиакра" и "Каварна". Запасите им се изчисляват на  2.5 млрд. куб. метра и се очаква да осигуряват най-малко по 255 млн. куб. метра годишно до 2015 г. От компанията прогнозират добив от 500 млн. куб. метра.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар