Съветът за сигурност не можа да се обедини за Сирия



Разединеният Съветът за сигурност на ООН не можа да одобри предложения от ЕС документ, с който се осъжда насилието срещу протестиращи в Сирия.
Срещу предложението на Франция, Великобритания, Германия и Португалия се обявиха няколко държави членки на Съвета за сигурност.
Русия настоява, че случващото се в Сирия не представлява заплаха за международния мир. Китай и Индия призоваха за диалог и мирно решаване на конфликта, но не се присъединиха към осъждането на насилието.
Смята се, че от началото на антиправителствените протести в Сирия преди около шест седмици, са убити повече от 450 души.
Според някои съобщения продължава стрелбата в град Дераа, където първо избухнаха протестите и армията се изправи с оръжие срещу тях. В града са пристигнали още танкове.
Правителството на Башар Асад отхвърля твърденията на Запада, че протестите са били мирни. Според изявление, разпространено от държавната информационна агенция, в няколко града са изпратени войски по молба на гражданите, които били притеснявани от „въоръжени екстремисти”.
Висам Тариф от сирийската провозащитна организация Инсан разказа в сряда, че е документирал случая на войник, който бил застрелян от военните, защото отказал да стреля срещу ппротестиращи в Баняс.
Армият обвинява за смъртта на войника радикални ислямисти. 

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар