И да не пълнееш не било добре



Способността да поглъщаш торти и без да спортуваш, пак да не качваш килограми, изглежда не е чак толкова добре, колкото звучи, предупреждава Daily Mail.
Изследване на американски учени, проведено с над 600 доброволци, показало, че тези, които изгарят калориите по-бавно, живеят по-дълго.
Връзката между бързото превръщане на храната в енергия и продължителността на живота вече е била наблюдавана и изследвана, но само при животни. За подобна зависимост при хората има съвсем повърхностни доказателства.

Сега обаче светът беше запознат с проучване сред 652-ма души в добро здраве, продължило 21 години.

За този срок учените измервали колко бързо храната се превръща в енергия за денонощие при всеки един от доброволците. Освен това изчислявали колко е минималната енергия, необходима на организма, за да поддържа функциите на белите дробове и сърцето.
Оказало се, че доброволците с по-бърз метаболизъм живеят по-кратко в сравнение с останалите заради повишения риск от увреждане на органите.
Настоящото проучване обаче не важи за изгарянето на калории чрез физическо натоварване. „Подобна активност със сигурност е полезна за здравето”, посочват лекари.
С други думи хората с бавен метаболизъм не могат да разчитат само на това, за да живеят дълго, защото затлъстяването увеличава значително вероятността от сърдечни болести, инфаркт и рак. 

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар