Тръгва система за лекарски грешки до края на 2011



До края на 2011 година ще бъде създадена национална система за оповестяване на трудните за диагностика и лечение случаи.
Това съобщи председателят на Български лекарски съюз Цветан Райчинов по време на 52-я извънреден събор на медиците в Радва.

Медицински анализатори, а не информатори ще следят за лекарските грешки, решиха медиците по време на националния лекарски форум.
След като здравният министър Стефан Константинов разкритикува предложението за създаване на длъжност „лекарски информатор" и го определи като глупост, членовете на събора приеха контрола върху такъв тип случаи да се осъществява от медицински лица.
Те ще следят за лекарски неблагополучия, след което ще предават информацията в лекарския съюз, който ще има координираща функция, съобщи Дарик.
Цветан Райчинов обясни, че подадената информация от анализаторите ще бъде анонимна, а целта е да се избегнат инцидентите.
„Така ще имаме база данни, в името на сигурността на пациентите, а събраният опит ще бъде полезен и за здравните работници в борбата им с лекарските грешки. Тук не става дума за доносници, а анализатори", каза още председателят на лекарската колегия.
Системата трябва да прерасне в национална до края на тази година. А идеята за създаването й е на д-р Милан Миланов.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар