Търсят такса "чалга" от бакшишите



4 лв. годишен данък дължат всички шофьори на таксита и маршрутки в страната.
Компанията "Мюзикаутор" си иска парите за слушането на радио и музика и вече е провела предварителни разговори с ръководствата на няколко столични таксиметрови компании.
Това обяви пред Dnes.bg шефът на отдел "Търговски обекти и туризъм" в "Музикаутор" Момчил Даскалов. 
Предстои да започнат проверки в таксита и маршрутки.
В повечето от такситата шофьорите, а покрай тях и клиентите им, масово слушат чалга. Това е и причината таксата да добие популярност както данък "чалга", допълни той.
Парите били малко, но за сметка на това такситата в страната са много, отчитат от компанията притежател на авторските права.
Същата сума дължат и шофьорите на автобуси, които пускат музика и филми на клиентите си.
Според Момчил Даскалов таксата за слушане на музика е въведена през 1993 г. Компаниите обаче отказвали да плащат. Сега от "Мюзикаутор" са решени да си поискат дължимото.
Таксиметровите шофьори, които не искат да плащат данък, трябва предварително да заявят това пред компанията. Те обаче подлежат на внезапни проверки от "Мюзикаутор".
Пари за слушането на музика дължат кафенета, барове, дискотеки и други подобни обекти.
Според Закона за авторските права глобата при първо регистрирано нарушение са от 2000 до 20 000 лв., а при второ – от 3000 до 30 000 лв. Третото нарушение подлежи на преследване от Наказателния кодекс.
Около 1,2 млн. лв. ще получат продуценти и изпълнители за авторски права. Сумата е за използвани материали за 2009 и 2010 г. от радиооператорите.

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар