Под краката на софиянци се крие несметно богатство



Под краката ни в съвременна София лежи един античен град, който може да бъде показан на туристите, и това да се превърне в едно много доходно перо за бюджета на съвременните софиянци. Това каза преди дни председателят на Сдружение "Сердика Сакра" – Атанас Димитров, по повод отбелязването на 1700 години от Сердикийския едикт на 30 април 2011 г. – документ, който слага край на борбите между християни и нехристияни. 

По думите на Димитров е необходимо сериозно обсъждане на темата с участието на специалисти, архитекти и археолози. 

"Имаме богатство от над 60 хил. тракийски могили, като 40% от тях не са разкопани. По голямата част стоят непипнати. Така че под краката си имаме едно несметно богатство, което трябва да покажем", каза Димитров. По думите му - е необходимо да се отделят средства, за да се изучат и да се покажат богатствата, които се намират под София, и да бъдат включени в експозиции. 

"Това, което откриха и разкопаха пред ЦУМ, е поредното доказателство, че под краката ни има един античен град, който може да се открие и в подлеза пред Министерски съвет. В сградата под Президентството най-вероятно се е провел и Сердикийският събор през 343 г. Това е вторият Вселенски събор, на който са изработени 20-те канона на Християнската църква. Това е уставът на църквата, който е изработен тук. Също тук през 343 г. става и разривът между двете църкви – Източната и Западната", допълни Димитров, предаде Фокус. 

От Сдружение "Сердика Сакра" имат идея да направят възстановка на Западната порта на Сердика.
"Идеята ни беше да я реконструираме напълно и да я издигнем белокаменна, каквато е била навремето. Тя е била издигната не само от камък, а е имало през четири реда камък - четири реда тухли. Тя е била бяло-червена и много красива. Идеята ни беше да я възстановим. Архитектите обаче не дават и дума да се чуе за това", обясни Димитров. По думите му тази идея е далеч по-смела, отколкото само да се чисти Западната порта, но не е ясно кога ще се реализира. "Искаме Западната порта на Сердика да бъде възстановена и издигната от камък такава, каквато е била", каза Димитров. По думите му - според възстановка на проф. Стефан Бояджиев стената е била дебела четири метра.

Източник actualno.com



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар