Премиерът ще се отчете на Барозу за свършеното по критичното му писмо



Премиерът Бойко Борисов ще изпрати отговор на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по повод критичното му коледно писмо за слабото усвояване на европейските средства. Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Точно преди Коледа Барозу изпрати писмо на Борисов, в което критикуваше бавното усвояване на евросредствата в три сектора - железопътен, пътища и води, като поиска да бъдат предприети конкретни мерки.  В отговор през януари правителството прие план с мерки за изпълнение. Огромната част от тях вече са изпълнени, отчете днес министър Дончев.

За решаване остават три въпроса - учредяването на пътната проектна компания, създаването на мобилни групи и сътрудничеството с международните финансови институции (МФИ) за оказване на техническа помощ, посочи Дончев.

Минипътна агенцияПрез май се очаква да минат през Министерския съвет промените в Закона за пътищата, с които да бъде създадена пътната компания, каза министър Дончев. Документът вече е пуснат за съгласуване между различните министерства. Преди време министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев съобщи, че промените в закона за пътищата за проектната компания ще минат през кабинета на 16 март, но това не се случи.

Според източници на "Дневник" причината е сериозни разминавания между идеите на министър Плевнелиев и други министерства. Представените от министерството на регионалното развитие промени предвиждат учредяването на минипътната агенция, която да се занимава като начало с три магистрали "Струма", "Хемус" и "Черно море".  Новата пътна компания е трябвало да има правомощия за всичко от отчуждаването на терените до управлението на проектите. Срещу това са възразили няколко министри, защото според тях се създава ненужна администраация, която ще доведе до увеличаване на разходите. Отделно ще се създаде напрежение между двете структури - пътната агенция и пътната компания, защото работещите в новата компания ще получават по-високи заплати от старото АПИ, разказаха източниците на "Дневник", които не пожелаха да бъдат цитирани. За създаването на нова пътната агенция съобщиха преди време източници от Брюксел, но министър Плевнелиев категорично отрече информацията.

Първата задача на бъдещата пътна компания ще бъде магистрала "Струма", каза министър Дончев. В момента вече тече първият търг за строителството на магистралата за отсечката от Долна Диканя до Дупница.

Хвърковати четиМобилните групи или т.нар. хвърковати чети от евроексперти ще обикалят страната, за да помагат на общините за изпълнението на проектите. Фокусът им на работата ще бъде върху обществените поръчки при възлагането на големите инфраструктурни проекти, посочи министър Дончев. Те ще помагат още и в хода на изпълнението на самите проекти, като ще следят да не се допускат грешки. Целта е общините да не търпят след това финансови корекции.

Брюксел е на ходТехническата помощ, която трябва да получи България от международните финансови институции - Европейската инвестиционна банка, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, се чака решението на Европейската комисия по въпроса, каза министър Дончев. По думите му е необходимо да се вземе специално решение от Брюксел по въпроса, защото на чуждите експерти ще се плаща със средства от техническата помощ по съответните оперативни програми. Вече е ясно за кои конкретно проекти ще се ползват експертна помощ, каза Дончев, без да ги посочи. Брюксел обаче трябва да определи механизма и процедурата, по които ще се ползва помощта.

20% усвоени от еврофондовете до края на годинатаДо края на годината да бъдат усвоени 20% от еврофондовете е целта на министър Дончев. Към края на март 2011 г. числото е 11.4%, или 1.7 млрд. лв., които са стигнали до бенефициентите по 7-те оперативни програми. Договорени са 45.5% от еврофондовете, или 7.1 млрд. лева, отчете министър Дончев. Той отличи като отличници в договарянето оперативните програми "Регионално развитие" и "Транспорт", която доскоро беше сред изоставащите и остро бе критикуван от Барозу в писмото. С днешна дата обаче "Транспорт" дръпва с почти 100% договаряне на средствата в железопътни сектор - три апликационни форми, внесени в Еврокомисията за втората фаза на жп линията Първомай - Свиленград, жп линията Пловдив - Бургас и разширението на софийското метро. Предстои внасяне и на апликционната форма за жп линията Септември - Пловдив, с което бюджета на жп сектора ще бъде договорен изцяло, отчете министър Дончев.

На ход сега е агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), каза министър Дончев. От АПИ се очаква до края на годината да внесе четири апликационни форми - за магистралите "Марица" и "Струма", пътя Кърджали - Подкова и жп връзката "Хемус" - гара Яна.
Министър Дончев отчете също така напредък и в сектор "Води", за който ни критикува Барозу. По думите на Дончев в процес на изпълнение са 142 проекта, като договорените средства възлизат на 487 млн. евро. Девет са изцяло завършените водни проекти, като от тях 3 са пречиствателни станции за отпадни води, а останалите реконструкция на ВиК системи. В ход е и реформата във водния сектор. Вече са учредени 24 от общо 28 водни асоциации. Почти готова е процедурата по предоставяне на типов договор между водните асоциации и операторите. В ход са и процедурите за изготвяне на генералните планове за водоснабдяването на базата, на които ще се планират бъдещите инвестиции в сектора, отчете министър Дончев.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар