Истинският хляб носи името "България"



Новият стандарт за трите вида хляб – бял, „Добруджа” и типов, ще се казва „България”. Това обяви председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества.

Какви – ще стане ясно утре, когато в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално. Ще има и дегустация, уточни днес земеделският министър Мирослав Найденов.

„Спомагателните вещества в никакъв случаи не са вредни и забранени по нормативна уредба”, коментира от своя страна Мариана Кукушева пред „Фокус“.

Още по темата



Хлябът по утвърдения стандарт „България” ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б” група пшеница, като последната е допусната компромисно, уточни Кукушева. 

Количеството на солта в качествения хляб ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Ще има три вида грамаж. 

Зад стандарта застават и трите организации на хлебопроизводителите в България заедно със Съюза на мелничарите.


 Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар