"Петрол": Правителството подпомага нелоялната конкуренция



Меморандумът между държавата и "Лукойл" за замразяване на цените на горивата е нелоялна конкуренция, подпомагана от правителството. Това заяви в интервю за Би Ти Ви търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов.

Според него въпросният договор сам по себе си няма много смисъл: "Това е споразумение между продавача на дребно "Лукойл" и правителството. Той може да натисне цените на горивата надолу за сметка на другите компании. Другите компании да почнат да губят. Ако "Лукойл" си повдига цените на едро, ще печели в 70% от пазара. Върху 25%, колкото му е делът на дребно, ще губи. За тях - не че няма значение, но ще загубят по-малко от всеки друг на пазара", обясни позицията си Костадинов.

Той посочи като аналогичен случат от 2005 година, когато бе подписан подобен мораториум от тогавашното правителство. За мен е разбираемо да го подпише г-н Овчаров, защото все пак идва от една планова икономика. За мен не е нормално едно дясно правителство да подпише такъв меморандум", заяви директорът на "Петрол".

Проверка на "Дневник" обаче показа, че бензиностанциите от големите вериги в София продължават да държат едни и същи цени на бензина и дизела, въпреки че вече действа споразумението между правителството и "Лукойл". Вчера дизелът се продаваше на цена от 2.49 лв. за литър, а най-масовият бензин А-95 - за 2.36 лева.
Според него такъв меморандум няма как да се подпише с всички компании на пазара в страната. "Все едно да ти кажат: Спри! Не дишай!".

По думите на Костадинов в момента в неговата фирма се работи на нула. "Издръжката на една верига е на база продадените литри. При нас продажбите са по-ниски, тъй като сме сред първите по брой бензиностанции на глава население", твърди търговският директор.

По думите му провелият се вчера протест срещу високите цени на горивата е насочен срещу високите цени като цяло. След като протестиращите поискаха литър бензин да се продава за 2 лева, Костадинов прогнозира, че това може да се случи, ако нефтът стане 55-60 долара на световните пазари.

Според шефа на "Петрол" шоков скок заради задържането на цените в момента няма да има в бъдеще. "Зависи доколко ще се вдигнат цените на международните пазари. Може да се окаже, че те така са се вдигнали, че ние трябва да ги вдигнем с още 20 ст. В момента обаче те са стабилни, вървят малко нагоре. Ако се запазят така, няма да има рязък ценови скок", заяви той.

На 22 март правителството се споразумя да подпише меморандум с "Лукойл България" за замразяване на цените на горивата в бензиностанциите на фирмата за месец. Тогава премиерът Бойко Борисов изрази надежда срокът на меморандума да бъде удължен, но не беше изяснено как това ще се отрази на бензиностанциите с други собственици.

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар