Новият собственик на "Кремиковци" доплати цената



ЛЪЧЕЗАР ВАРНАДЖИЕВ, Фотограф: Надежда Чипева

"Елтрейд къмпани" ЕООД е превела в Българската банка за развитие(ББР) 284 399 500 лева за обособената част на "Кремиковци", съобщи БТА като се позова на синдика на предприятието в несъстоятелност - Цветан Банков.

Сумата трябваше да се внесе до 18 април по особената сметка на комбината в банката като фирмата си приспадне внесения задатък от 31 600 500 лв. за участие в явния търг на 12 април.

Компанията, създадена през март, чиито собственик според Търговския регистър е 26-годишният Лъчезар Варнаджиев,  беше обявена за купувач на предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат. Обект на сделката са и активите, свързани с производствената дейност на дружеството, намиращи се на територията им, при цена 316 милиона лева.

Фирмата беше единственият кандидат в търга, поради което не се стигна до наддаване.

По Търговския закон се предвижда след като е извършено окончателното плащане, синдикът да подготви цялата документация по проведена тръжна процедура и да я представи в Софийския градски съд с молба да бъде издадено постановление за възлагане на имуществото на кандидат-купувача. Съдът ще провери законосъобразността на проведената процедура, дали са спазени регламентите и плащането и, ако всичко е законно, ще издаде постановление за възлагане на имуществото, включено в обособената част.

Според синдика постановлението за възлагане е "огромен документ" - над 1000 страници, който изисква внимателна и продължителна работа. По тази причина според Банков, цитиран от БТА, издаването на постановление не може да стане в рамките на този месец.

В официално съобщение на Първа инвестиционна банка от вчера беше потвърдено, че институцията е дала заем от 59 млн. евро на "Елтрейд къмпани" ЕООД, тъй като по нейна преценка "тази компания ще има добра възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината".

Източник dnevnik.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар