Няма начин, ще работим по-дълго



Увеличаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно заради демографските тенденции, смята доц. Любомир Стефанов от катедра „Човешки ресурси и социална защита” в УНСС.
„Трябва да гледаме хладнокръвно на нещата, това са обективни тенденции, от които не можем да избягаме. И възрастта ще се вдигне, вероятно и осигурителният стаж”, коментира доц. Стефанов пред „Фокус”.
Неговата прогноза е, че между 2020 и 2030 година в България мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години с 40-годишен осигурителен стаж.
Ще продължи дисбалансът между работещи и пенсионери. В момента на трудовия пазар започват да влизат родените в началото на 90-те години, а най-ниската точка на раждаемост в страната е 1995-1997 година.
В същото време се пенсионират хората, които са от сравнително многочислените генерации от края на 40-те и началото на 50-те години.
Това разминаване ще се задържи и през следващите десетилетия, прогнозира икономистът.
Извън демографските процеси тревожно е нивото на заетост на хората, които са в активна възраст. У нас работят по-малко хора в активна възраст, отколкото в повечето европейски страни. 

Източник dnes.bg



По-нова публикация По-стара публикация Начална страница

0 коментара :

Публикуване на коментар